Maskinafdelingens nyhedsbrev

Leif m. fl. skriver et ugentligt nyhedsbrev, der fortæller hvad der er sket i Maskinafdelingen over weekenden og mandag aften.

 

 

 

 

      

 
Nu nærmer juletogene sig så kære læser - husk at booke familien til en tur i Hedeland.

Nyt fra Maskinafdelingen #46-09 31/10 og 2/11-09
Det er ikke altid, at vi når meget blot fordi der er mange fremmødte… 12 var tallet. Før der gik hygge i afdelingen, så nåede Mogens og Carsten at udtage den defekte rude på M23 og bore huller til håndtagene på 260. Desværre var boltene for korte og så nedlagde de arbejdet J Jeg fik afrenset og grundet kobbelstængerne på M23 og så gik jeg også til pause… Sikke et syn: Damp a´ fyldt op med folk i godt humør. Planlægningsmøde, kan vi kalde det. Af julen og alle dens glæder!
Så var det jo fint, at Bjarne og jeg fik malet metal og puffere sort på 260 i lørdags og Morten, Lars og Carsten fik arbejdet på bremsetøjet til M23. Billeder må vente til næste gang…

Damp a´ : 26/10-09
Denne aften i Damp a´: Råhygge for alle mand!

Med venlig hilsen redacteur Leif.

Nyt fra Maskinafdelingen #45-09 26/10-09

Denne mandag havde eftermiddagsholdet, bestående af Ole, Bo og Simon fået færdigbearbejdet emnerne til den mangenot, der skal anvendes til sammenkoblingen mellem gearkasse og motor på M23. Bo fik endda krympet akselen på, så nu mangler blot en svejsning i bunden, samt en hærdning af selve mangenoten. Ole drejede også en ventilfod til injektoren på No3, som Bo fik loddet. Lars fremstillede laskebolte til bundstykket på akselgaflerne til M23 og fik renset drejebænken. Jan og Per Børge fortsatte arbejdet på det bagerste motorophæng til D13. Det blev klart, bortset fra et par huller, der venter til montagen. Jeg fortsatte malearbejdet på C260 – sammen med Kenneth og Jesper! Malearbejdet blev derfor færdiggjort og kun montage af de renoverede puffere og eftersyn udestår før vognen kan indsættes i driften. (Gavle, gulvplanker og trinbrætter malet sort, samt håndlisterne 2. gang sort.) 9 medlemmer arbejdede flittigt denne mandag.

Nyt fra Maskinafdelingen #44-09 19/10-09
Da byggeriet efterhånden er ved at være færdigt, så bliver værkstederne igen bemandet. Der er jo også nok at tage fat på: Jan fik skåret endnu mere af motoren til D13 med vinkelsliber. Nu skal vi snart se om der er plads i mellem rammen. Jeg fortsatte malearbejdet på C260 – siderne fik 2. gang grøn og håndlisterne 1. gang sort.. Carsten, Lars og Morten fik også samlet koblingen på gearkassen til M23 og kørt den i position. På lørdag er det så planen at sænke donkraftene under M23, så det hele kan blive samlet igen.. Lars drejede også en beskyttelse til pindboltene, så de ikke bliver beskadiget under nedsænkningen af lokomotivet, idet samlingen af motor og gear først sker bagefter. Travlt optaget af malearbejde blev ikke al foretagsomhed registreret. Bær over med det…
11 medlemmer kiggede forbi denne mandag aften. Blandt dem var et hyggeligt gensyn med Jesper, der har planer om at komme forbi om mandagen igen. En samling billeder fra lørdagens hold ved hallen, fra mandagsbesøget og lidt fra mandag aften kan du se her:

Nyt fra Bygnings- Maskin- og Baneafdelingen #44-09 17/10-09
Carsten og Lars kørte forbi byggepladsen, for at se om portene var blevet sat i, så konstruktionen af et låsebeslag kunne påbegyndes. Der var dog intet hændt siden onsdag. Hallen fremstår nu næsten klar, bortset fra et par manglende tag-og vægplader, samt de manglende døre og porte. Flot hal! I stedet gik Carsten i gang med udskiftning af lysstofrør i værkstedet og Lars fik færdiggjort pindboltene til at samle gear og motor. Vi andre fremmødte besluttede i stedet at få understoppet strækningen ved Sølund st. færdig, så stationen kan blive klar til juletrafikkens krydsninger der. Det blev dermed min første rigtige dag i Bafd. – og så havde jeg glemt mit kamera derhjemme… Stoppemaskinen kørte som den skulle og til frokosttid var hele strækningen understoppet og jævnet pænt ud. Vi kunne derefter holde frokostpause i den dejlige efterårssol. Heldigvis kom Bent Hansen forbi med sit kamera og kunne forevige dagen. Han havde været på besigtigelse ved vognhallen og var nu på vej retur. Så han fik et lift, da stoppemaskinen kørte tilbage til gården. I mens gik vi andre og stakkede svellerne op, så de var lettere at læsse. Det var tydeligt at se, at det havde været nødvendigt at udskifte disse forvitrede sveller; det ældste søm, vi fandt, var fra ..36; de fleste fra ..50. Efter en lille afsporing ved udtrækssporet, returnerede M12 med to sæt deployer. Vi ville afslutte opgaven ved at få ryddet området for de gamle sveller. Hvilket et tog det blev til. Det bagerste sæt deployer blev udstyret med de to efterladte 12 meter lange skinner. Der blev læsset op i god højde… Christian foretog en optælling, da vi var nået velbeholdent til Brandhøj med toget: 219 sveller havde vi læsset fra strækningen ved Sølund. Det fremskredne tidspunkt taget i betragtning gjorde at vi hensatte og aflåste vognene i sidesporet for aflæsning på et senere tidspunkt. Tilbage på Gården var der stadig lidt aktivitet og dagen blev afsluttet hyggeligt i Damp a´ Ca. 10 medlemmer blev set i området denne dejlige efterårslørdag!

Nyt fra Maskin- og bygningsafdelingen #43-09 12/10-09
Carsten og jeg drog på inspektion til byggepladsen, hvor der stadig blev arbejdet. Endegavlene, den ene langside og taget er færdigt – på nær et par plader, der mangler pga. fejl i overfladebelægningen – og lyspladerne øverst. Christian havde været ude det meste af dagen og give en hånd med bl.a . oprydning på pladsen.
Ellers er værkstederne igen ved at blive bemandet. Nu med fyret tændt… Christian, Bjarne og jeg fortsatte malearbejdet på C260 – sæderne fik 2. gang brun og siderne 1. gang grøn. Carsten pålægssvejsede på pufferhornene, der var godt slidt. Carsten, Lars og Morten fik også set på den renoverede koblingsskive til M23 og hvordan det kan samles igen. Lars drejer på huset til mangenoten. 7 folk forbi Gården denne mandag i efterårsferien.
En samling billeder fra lørdagen hold ved hallen, fra mandagsbesøget og lidt fra mandag aften kan du se her:

Nyt fra Maskin- og bygningsafdelingen #42-09 05/10-09
Poul, hans minigraver og Morten havde hele mandagen arbejdet med at jævne jorden og skabt et fint underlag – dog ikke helt bredt nok… Vi må håbe, at byggefolkene kan komme rundt med deres maskiner, når der igen bygges på onsdag. Materialerne forventes ankommet tirsdag, så tagpladerne kan komme på. Morten har hele sidste uge været vores mand på pladsen og hjulpet med alle de mange ting, der er ved sådant et projekt.
Et lille eftermiddagshold tog denne mandag arbejdstoget ud til byggepladsen på Brh. Der skulle støbes med 2 sække beton yderligere rundt portstolpen; vi løb tør i lørdags. Der skulle også males sternbrædder. De lå formonterede på jorden, hvor det er lettere at male dem end når de hænger langs vognhallens sider og bl.a. skal bære tagrenderne. Desuden lå der en mængde affaldstræ, der blev fyldt i banevognen og læsset af ved brændeskuret ved hjemkomsten. På Gården var der nu kommet flere folk. Et stort læs brædder, der smart var lagt på en personvogn, blev hentet fra vognhallen og kørt til værkstedet. Her påbegyndtes et helt samlebånd af maleri. ”I laver nok Sort arbejde” blev aftenens klassiske bemærkning fra de der kom forbi… For ikke alle malede; Villi samlede generator og PerBørge forsøgte sammen med Carsten at få genetableret lys i udsugningen – uden held. 9 arbejdede på sagerne denne dag. Et par fotos fra aftenen blev der taget.

På lørdag er der flere brædder at male!
Nyt fra Maskin- og bygningsafdelingen #41-09 0310-09
- I strålende vejr skulle rejsegildet foregå… Himlens sluser strålede rigeligt på de 19 fremmødte. I regnvejr afgik arbejdstoget, men de fleste foretrak at befordre sig ud til Brh. i bil. Steffen var blevet bedt om at fjerne jorden 9 m rundt hallen for at give plads til deres store maskiner. Med Saltaen og en traktor med tipvogn fra Klingenberg, påbegyndtes dette store arbejde. Samtidig sørgede Finn for at indrette vores helt egen ”Pølse-kutter” i containeren. Med el-værket kørende, var der både kraft til gryder, ovn og lys derinde, så vi kunne få tørre pølsebrød. Før rejsegildet på Brandhøj kunne begynde, skulle ”kransen” monteres. En meget flot krans af cykelhjul, pyntet med ”grønt” blev hængt op i loftsspærene, efter et par gode kast. Derefter var der stenkast (Godt man ikke bor i glashus…) efter de ophængte flasker – en fuld og en tom. Alle kastede; hvem der endelig ramte vides ikke med sikkerhed, men derefter holdt formanden en kort og præcis tale. Så var der øl at skåle i og masser af pølser til ganen. Vi fik ryddet lidt mere på pladsen og fjernet stationsskiltet for at give plads. Regnen holdt sig lidt tilbage, mens ceremonien stod på, men kort efter kom der meget vand igen og pladsen tømtes for de fleste folk. En lille standhaftig trup sørgede dog for at få støbt rundt den sidste portstolpe, der manglede beton. Så gik turen hjem med banetoget og målet var tørvejr! Trods det våde, er det lykkedes at tage et par fotos fra denne mørke og regnfulde, men festlige dag. Se dem her:

Nyt fra Maskin- og bygningsafdelingen #40-09 28/9-09
- At heldet med vejret kunne vare ved!? Nej dog ikke. I regnvejr afgik arbejdstoget mandag eftermiddag med et lille oprydningshold. Da vi kom ud til Brandhøj , stod den ”selvkørende skruestik” i hovedsporet. Igen har vores skygge-hold været på arbejde. Den kraftige wire var vredet i stykker eller tæsket over. Bortset fra dette, så var fundamentet fint og klarmeldt til Bryrup. Plast og afdækning fra støbningen lørdag blev rullet sammen og taget med hjem.. Vi fik tømt containeren for det meste af vores værktøj og materialer, så Bryrup-folkene kan komme til med deres sager. Det hele blev læsset i banevognen og sammen med den ”selvkørende skruestik” gik turen hjem ved 19-tiden. Så blev der læsset af på Gården, fyldt frisk vand på vandtankene og så var det igen tid at bemande værkstederne: Bo drejer på mange-noten til M23; Villi og Morten arbejdede på turbinen, men Villi har desværre konstateret, at den nyviklede generator går den forkerte vej… Den anden gamle generator ser dog ud til at fungere. Jan fik fremstillet forstærkninger til D13-motorophænget og sammen med Carsten svejst dem på, sammen med beslaget til rammen, der som alt andet skal flyttes ca. 4 cm ind. De blev derfor skåret af og sat fast i den ene side. I den anden side kræves mere måltagning. Jeg fik repareret en vinkelsliber, der var gået kaput under byggeriet, samt spartlet lidt på 260, som næste mandag skal have en gang Gori mere på sæderne. I alt var vi 9 medlemmer, der rundede Hedeland denne dag. Ingen fotos fra denne mørke og regnfulde dag.
Nyt fra bygningsafdelingen #39a-09 26/9-09
- At heldet kunne vare ved!? Trods den manglende sol er perfekt vejr til at få arbejdet videre med fundamentet. Lørdag afgik arbejdstoget 9:45 fra Gården, medbringende vandtanke. På Brh var det let at se, at Carstens effektive hold fredag havde fået placeret og fyldt den sidste række funda-blokke på østsiden og fyldt op i udgravningen ved sydenden. Igen var det Joan, der havde haft tjansen at hjælpe os, hvilket var gået rigtig fint.
Først skulle plast og afdækning fra støbningen fredag fjernes. Poul var mødt op med både minigraveren og en pladevibrator. Han begyndte straks på afretningen af den overskydende jord vejen rundt hallen, således at der bliver en egnet kørevej for en lift og andre montagekøretøjer. Siden blev arealet bagefter vibreret fint plant og vi fik fyldt op til niveau.. Kl. 10:30 kom 48 sække beton på en trailer, som skulle læsses af. Med vores egen betonblander gik vi i gang, med at blande mere ”plutte” til at forstærke omkring søjleskoene. Vigtigst var at få bygget det sydvestlige hjørne, der tog rigtig mange sække beton. Herefter var den nordendens søjlesko, der skulle ”pluttes”. Desuden blev overfladen jævnet af efter behov. Vi fik også skiftet den defekte spændingsregulator på den nye generator, så vi igen kunne få 220V output i stedet for 110… Vinkelsliberen blev til sidst brugt til at afrense fodpladerne for puds, så de er klar til påsvejsning af buerne i kommende uge. Vi nåede således mere end forventet og mandag aften kommer derfor primært at stå i oprydning og klargøringens tegn.. Ved 17-tiden afgik toget hjem mod Gården. 10 friske folk var denne lørdag mødt frem for at bygge eller beskue fundamentet til den nye hal!

Nyt fra bygningsafdelingen #38a-09 19/9-09
- At heldet kunne vare ved!? Også denne lørdag skinnede solen fra en blå himmel og gav ekstra god grund til at få sved på panden. Opgaverne var ellers rigelige nok til at frembringe svedige mandfolk! Arbejdstoget afgik 9:30 fra Gården, medbringende vandtankene, der tilsyneladende ikke kan stå uforstyrret på byggepladsen. På Brandhøj blev Klingenbergs gravemaskine allerede færdig kl. 11 og kunne forlade byggepladsen, idet Steffen havde samlet et hold, der havde tyvstartet med gravearbejdet om fredagen. Armeringsjern blev lagt i funda-blokkene og næste lag blokke lagt på. Med vores egen betonblander i gang, blev der fremstillet ”plutte” til at forstærke omkring søjleskoene. Vinkelsliberen var igen i brug til at fremstille passende længder til at fremstille buer, som armeringsjernet skulle hvile på. Østsiden af fundamentet bliver forberedt på en noget anden måde, belært af erfaringerne fra Vest-siden. Så kunne et hold gå i gang med at bukke de mange jern. Ligeledes blev der skåret de sidste Rio-net til udlægning i bunden af udgravningen – men først måtte et gravehold lige rette bund og sider noget til for at der var den nødvendige plads. Derefter var det ”bare” at lægge Rio-net og armeringsjern ned i de udgravede fundamentsrender. Til at bære og fixere søjleskoene før støbningen, blev der nu fremstillet ”galger” af 10x5 træ. Disse blev placeret henover graven og skoen nivelleret i både højde, længde og linie. Derefter kunne skoen bindes sammen med armeringsjernet. Tak til Anja og Charlotte for kagen! Efter kaffepausen var det tid at fordele funda-blokke langs udgravningen, samt lige gøre det sidste færdigt, for at være klar til betonkanonerne, når de kommer på mandag. Det sidste tog så lige til halv syv-tiden. Så afgik toget mod Gården og alt var klart til mandagen.
16 friske folk var denne lørdag mødt frem for at bygge eller beskue fundamentet til den nye hal!

Nyt fra bygningsafdelingen #38b-09 21/9-09
ØV! Dumme knægte var igen på spil! At sparke fundablokke og vælte stativer og armeringsjern ned er sjovt L Heldigvis tog Simon de 4 hærværksfolk på fersk gerning søndag eftermiddag og de flygtede straks på deres knallerter. Arbejdet blev derfor fremrykket til tidlig mandag morgen og således også leveringen af beton. Planen var således at få mest muligt fyldt med beton, for at gøre det svært at hærge! Vi kørte ud med arbejdstoget i dejlig solskin (endnu en dag…) og mødte de, der allerede havde været i gang med oprydningen efter tumperne. Kl. 9.45 kom den første vogn med Morten ved roret, dernæst kom han med de næste 3 med nøjagtig en times mellemrum. Aflæsningen foregik med sliske og tog kun et kvarter for hver aflæsning. Det viste sig dog ved første aflæsning, at skoene rykkede sig, så de fik en tværgående lægte til at fixere positionen med. Undervejs og bagefter vibrering og udjævning til den fastlagte højde under målesnoren. Kl. 14 kom Joan og sluttede af med at levere via bånd, for at kunne fylde Funda-blokkene præcist. Det tog en time at tømme hendes vogn. Vi huskede også, hvor dørene skal sidde – kun lidt for sent; men heldigvis før betonen var tør… Kun en lille del af fundamentet mangler at blive fyldt nu. Det sker samtidig med at de sidste Funda-blokke fylde i løbet af ugen. Så blev overfladen jævnet af med ”plutte-beton” for perfekt finish. Funda-blokke og armerings-jern blev fordelt rundt og til sidst fik vi et par gode pizzaer fra Bolinnis og nød resultatet af en god dags arbejde, mens mørket faldt på. Siden gik toget tilbage til Gården og et par stykker sluttede aftenen i Damp a´. 13 medlemmer deltog i (eller så på…) dagens arbejde.
Se billederne her:
http://picasaweb.google.dk/lh/sredir?uname=LeifUlrich&target=ALBUM&id=5384403298517159265&authkey=Gv1sRgCMCmtYePhYyVcw&invite=CL6FopgN&feat=email
Nyt fra bygningsafdelingen #37a-09 12/9-09
Så kom vi endelig i gang med byggeriet af den nye vognhal på Brandhøj. Som et godt varsel skinnede solen og ofte var himlen også helt blå! Jeg havde den fine tjans at køre materieltoget mellem Gården og byggepladsen og fik derfor set med hvilken flid der blev arbejdet begge steder: Først kørte vi banevognen ud – samtidig med at der af ”landevejen” blev transporteret bl.a søjlesko, en smal skovl til Klingenbergs 7 tons gravemaskine og mængder af træklodser. Så blev gravelinien mærket op med gult og gravearbejdet kunne begynde. Imens blev der på Gården rengjort de to nye 1000 l vandtanke for sæberester; ”Sporrengøring” Ad to omgange blev Rio-net samt armeringsjern trukket op til overkørselen med Saltaen. Her blev det læsset på deployere og snart efter afgik et hold med denne last, der skulle køres med forsigtighed – især ved passagen af perronerne. Mindre end en fingers afstand til perronkanterne flere steder, men frem kom vi med lasten. På Brandhøj var gravearbejdet allerede kommet langt! Samtidig kom Saltaen også ud og vi fik losset jernet af. Så kunne et hold gå i gang med at skære dem ud i passende stykker ved brug af en vinkelsliber, der blev forsynet fra klubbens nyindkøbte el-værk. Saltaen havde så en del oprydningsopgaver på terrænet. Deployerne blev så kørt retur. Nu skulle de to fyldte tanke på deployer køres ud sammen med den fornemme skruestik-bogie ”bootversion 1.0” En anden vigtig del af lasten var en trillebør, en sækkevogn og en kasse blandet øl og vand! Dette tog blev kørt ud, samtidig med at resten af Gårdens folk i bil kom ud til eftermiddagskagen, som Esther så sødt havde bagt. Efter kaffepausen var det tid at fordele funda-blokke langs udgravningen, samt lægge Rio-net og armeringsjern ned i de udgravede fundamentsrender, for at være klar til betonkanonerne, der kommer på mandag.
15 friske folk var denne lørdag mødt frem for at bygge fundamentet til den nye hal!
l
Nyt fra maskinafdelingen #35-09 31/8-09
Carsten fik heldigvis rettet op på mit forkerte gæt; det var M32 der lagde reservedele til renoveringen af gearkassen til D13. Se billedet af udtagningen på Smalspor.dk Lars fik fremstillet ”mangenot-omsætteren-konverter/ adapteren” til gearkassen og Carsten fik samlet den færdig og renset de brugbare dele fra den udtagne gearkasse til brug som reservedele. Per Børge fik monteret de manglende bolte på 260 ender, mens Bjarne og Jan arbejde med forberedelser til påsvejsning af Bjarnes forstærkning til motorophænget af D13´s motor. Mogens svejsede og Carsten efterbehandlede. De fire hjulsæt, der blev færdige sidste lørdag fik jeg renset af og malet med ”Olsen-sort”, mens Mogens fik malet rammerne sort 2. gang. Samlingen af de to bogier forventes ske på onsdag. Jeg sluttede aftenen af med at male et par Dampturbine-dele en sidste gang. Ole og Lars havde desuden en lille, privat specialopgave… Der var 10 flittige medlemmer, som arbejdede godt sammen om de forskellige opgaver på Gården denne aften!

Nyt fra maskinafdelingen #34-09 25/8-09
De to sidste hjulsæt blev færdiggjort i lørdags, gearkassen fra M20? blev udtaget nede på oplagspladsen ved Brandhøj for at bruge mangenoten til D13. Carsten forsatte med at adskille og rense delene, for at se,hvad der kan genanvendes. Gearkassen er hårdt mærket efter de mange år henstand, men flere dele er stadig ok. Per Børge og Jan gik i gang med reparation af bænkene på 260 og fik udskiftet de defekte skruer og manglende bolte. Lars arbejdede bl.a. på mangenoten til M23. Til malerafdelingen stod to bogierammer klar til afrensning og grunding, hvilket jeg blev færdig med. Jeg sluttede aftenen af med at male Dampturbine-delene en sidste gang. Villi så på generator 2, for at se om også den kan gøres drifstklar. Der var 7 flittige medlemmer, som arbejdede på Gården denne aften!

Nyt fra maskinafdelingen #33-09 17/8-09

Da regnen stod ned i tove, var det tid til indendørs sysler! Carsten og Lars hyggede sig ved varmen fra ilden under hjulene J og fik ved samme lejlighed færdiggjort 2 hjulsæt. Akslerne gik heldigvis glat i, nok fordi Lars grundigt målte udvidelsen af hjulene før samlingen. En aksel-ende konstateredes dog for stor og skal derfor en tur forbi bænken igen. Jeg fik skruet beslag og alle bænkeskruerne efter på 260. Jeg sluttede aftenen af med at male resten af Dampturbine-delene, som Villi havde sandblæst, en gang grunder eller varmefast grøn maling. Steffen og Kenneth A. drog på tur og fik hjemhentet en god portion fliser. Andre afholdt lidt planlægnings- og ferieoplevelsesudvekslingsmøder… Der var 10 medlemmer, som sås på Gården denne aften!

Nyt fra maskinafdelingen #32-09 10/8-09

260 blev trukket udendørs, hvor jeg påbegyndte slibearbejdet af vognen, så vi kan få den malet og klarmeldt til driften. Bjarnes skabelon i træ, blev af Morten, Bjarne og en skærebrænder til det stykke jern, der skal bruges til forstærkningen af gearkasse-ophænget. Simon fik nedtaget det meste af modelbaneanlægget, der blev flittigt benyttet til Grillaftenen. Jeg sluttede aftenen af med at male flere Dampturbine-dele, som Villi fik sandblæst, en gang varmefast grøn maling. Steffen fik færdigsamlet plænetraktoren med den nye reservedel til at holde skæret, som Lars havde fremstillet. Lars og Ole fik evalueret Grillaften mm; siden kom Hjarne til og hjalp med dette… Der var 9 medlemmer, som besøgte Gården denne aften!

Nyt fra maskinafdelingen #31-09 3/8-09

Bjarne, Per Børge og Carsten skilte gearet til D13 ad og måtte konstatere, at en kort aksel med mange-not og modpart har slidt sig skæve. Carsten huskede at der nede i Sumpen henstår et lokomotiv (M20?) med en tilsvarende gearkasse. En ekspedition drog af sted for at se og en udtagningsaktion planlægges… Bjarne fik også fremstillet en skabelon i træ, til et stykke, der skal bruges til forstærkningen af gearkasse-ophænget. Efter at Lars havde vist et muligt nyt medlem rundt på Gården, gik han og Kenneth arbejdede med fremstilling af de koniske centerskiver, der placeres mellem vognkasse og bogie, således at kassen kan vippe til siderne. Jeg fik renset og malet fjedrene til de næste bogier Olsen-sort og derefter fik Dampturbine-delene, som Villi havde sandblæst, en gang varmefast grøn maling. Simon og Christian fik opbygget et modelbaneanlæg og kørt det ind, så det er klart til på lørdag. Husk at medbring et lokomotiv, hvis lysten til at køre modelbane skulle være der til Grillaften… 9 medlemmer arbejdede flittigt på Gården denne aften!

Nyt fra maskinafdelingen #30-09 27/7-09
Bo havde brugt dagen på Vildmosens kedel og checket haner mv. Steffen fik ordnet græsslå-maskinen og slået græsset ved vognhallen. Bogieprojektet er nu så langt, at 2 sæt er blevet helt færdige og monteret under C260. Der udestår kun test-kørsel og tilpasning. De næste sæt færdiggøres først efter veloverstået grillaften mv. Vedhæftet et par af Lars billeder fra hjulrensning -krympning og slutsamlingen forleden. Denne aften drog et gartnerteam af sted, bestående af Christian, Simon og redacteuren. Vi tog forskud på glæderne og smugkiggede på det nye trace (ingen fotos – kom selv med den 8/8!) og fik ryddet sandtorn på strækningen til Feg; beskåret træerne i kurven mellem Plt og Duskely og så ”nakket” piletræerne ved Duskely. Det bliver godt, når vi en gang får slagleklipperen ud på hjul J. Hvad der skete på Gården i mens… Tja, men Lars fik påbegyndt fremstillingen af en reservedel til havetraktoren. Den ene holder til skæret var knækket og Steffen fik det skilt ad. 13 medlemmer arbejdede eller fik vendt verdenssituationen på Gården denne aften!

Nyt fra maskinafdelingen #29-09 20/7-09
Bogieprojektet er nu så langt, at 2 sæt snart kan samles helt; to rammer er malet og der er krympet hjul på aksler til fire hjulsæt. Carsten tilpassede og svejste styr til fjedrene på lejekasserne, mens jeg fik renset og malet de færdige hjulsæt med ”Olsen-sort”; derefter fik lejekassernes bagside en omgang og så fik Lars afrenset fjedrene, så de også kunne males. Slutmonteringen forventes ske i løbet af ugen, så C260 snart kan få nye bogier på. Ole og Simon fik rangeret DA7 ind for gennemgang og justering af bremserne, mens No 3 blev udsat for et styrtebad fra oven… Per Børge og Jan fik monteret en styrestift på koblingshuset til D13-motoren og Jan fik skilt generatoren for en grundig afrensning i sandblæseren. Gert kom forbi med pumper til vandbehandlingsanlægget, som Bjarne fik monteret.11 medlemmer arbejdede eller snusede rundt og så, hvad der rørte sig på Gården denne aften!

Nyt fra maskinafdelingen #28-09 6/7-09
Carsten havde hele dagen arbejdet videre på bogierne, hvor det er fremstilling af delene til fjederarrangementet der er i gang. Mogens og Carsten etablerede nærmest en lille fabrikation af den vinklede plade, der skal ligge oven på fjederen og modtage belastningen fra det lille stålhjul under vognkassen. Lars og Morten arbejdede videre på M23. Denne aften med afrensning af gearets koblingstræk og med påsætning af lejer på forakselen. Jeg fik rustafrenset og fjernet grater på de sidste 2 hjul, så næste hold kan komme i gang med at varme hjul på akslerne og derefter renset og grundmalet den første bogie-ramme. Kenneth fik 379 ind til vogncheck – den sidste i eftersynsrækken. Det bestod uden nævneværdige bemærkninger. Simon og jeg bistod ved rangeringen, der denne aften var lidt et puslespil med alle de mange aktiviteter, der var gang i. 7 medlemmer skabte høj aktivitet på Gården denne aften!Maskinafdelingen #27-09 29/6-09

Et par fotos fra jordarbejdet ved Vinterrasserne. En lille delegation tog det nye trace i besigtigelse!


/

Nyt fra maskinafdelingen #27-09 29/6-09
Carsten arbejder ihærdigt videre på bogierne, hvor rammerne er færdige, så det nu er påsvejsningen af delene til fjederarrangementet der er i gang. Lars og Morten arbejdede på gearet til M23 og med en ”nyrenoveret”aftrækker kom koblingen let af. Delene er i rimelig god stand, bortset fra den noget slidte mange-not aksel, der går til oliekoblingen. Koblingen blev samlet og der blev indsat nye filtpakninger. Villy fik repareret en vinkelsliber og påbegyndte forberedelserne til afrensningen af damp-generatoren til Da7. Jeg fik transporteret flere hjul udenfor på en deployer og rustafrenset og fjernet grater på 7 hjul mere. Per Børge og Bjarne fungerede som rundvisere af Carsten Schwartz, der påtænker at deltage som aktiv i klubben. Han skal være yderst velkommen! Med vanlig omhu checkede Bjarne sidst på aftenen vandbehandlingsanlægget med de nye PH-strimler, der virkede fint. 7 medlemmer nød det herlige solskin på Gården denne aften!

     


Damp a´ : 29/6-09:
Denne aften i Damp a´: var der helt tomt! Vi sad længe ude i den lune aften – arbejdede også til sent! Per Børges tilbud om at se gamle optagelser fra banen, ville vi gerne tage imod – en anden dag!

Nyt fra maskinafdelingen #26-09 22/6-09
Carsten, Lars og Simon rangerede før aftensmaden, således at klubbens første personvogn nu er kommet ind i værkstedet, så den kan blive malet. GM32 kom ud i vognhallen igen. Jeg fik transporteret hjulene udenfor og rustafrenset og fjernet grater på 7 hjul. Bjarne checkede med vanlig omhu vandbehandlingsanlægget og hjalp derefter Per Børge og Jan med at samle svinghjul, kobling og diskutere udformningen af et nyt ophængningsbeslag til D13´s ”nye” motor. Der er desuden blevet afskåret ca. 2 cm. materiale i foreløbigt den ene side, for at få plads til motor mellem rammen. Carsten, Lars og Kenneth fik samlet gearet på bagakslen til M23 og indsat nye filtpakninger. Villy fik færdigsamlet radioen i M9. 9 medlemmer arbejde flittigt på Gården denne aften!
Ingen fotos, efterladt kameraet derhjemme…
Nyt fra maskinafdelingen #25-09 15/6-09
Sidste mandag blev. D13 bremsearrangement næsten færdigsamlet og malet, samtidig har Carsten og Mogens flittigt fortsat arbejdet med svejsning af bogie-rammer, så næsten 4 står klar nu. Lars og Simon drejede rør og jeg fik sandblæst et par dele til affjedingsarrangementet, der er næste opgave på bogierne. Bjarne checkede med vanlig omhu vandbehandlingsanlægget og hjalp derefter Per Børge og Jan med udskiftning af flere pakninger på D13´s ”nye” motor. Herefter fik vi retvendt motoren igen og forberedt afskæring af ca. 2 cm. materiale i hver side, grundet den manglende plads mellem rammen. Morten og Lars fik arbejdet videre med M23s gensamling. 8 medlemmer arbejde flittigt på Gården denne aften!

Nyt fra maskinafdelingen #24-09 25/5-09
Carsten har eller flittigt fortsat arbejdet med svejsning af bogie-rammer, men en hasteudskiftning af bremseklodserne på M24 fik 1. prioritet, idet bremseklodserne foran var defekte og maskinen er derfor taget ud af drift. Arbejdet blev udført sammen med Lars. Ud over dette, der hurtigt blev klaret, blev en formodet utæthed eftersøgt – men ikke fundet. Den formodes være meget lille, men luk brændstofhanen efter kørsel! M25 fik derefter et eftersyn, samt let justering. Per Børge fik monteret en startomskifter til stoppemaskinen og Jan fremstillede et låg til batterikassen. Bjarne og Kenneth fik checket vandbehandlingsanlægget og fyldt en tank som Vildmosen kan få med sig på turen til Græsted. Det går jo ikke, den tørster! Jeg fik fremstillet en tavle med fotografisk beskrivelse af renoveringsprojektet, som kommer med derop. Dernæst blev skiltene til C523 monteret med nye skruer og dermed er vogn nr. 2 færdigmalet. 7 medlemmer arbejde flittigt på Gården denne aften!

 

Damp a´ : 25/5-09:
Denne aften i Damp a´: Per Børge havde fundet en af sine egne optagelser; en film man kunne kalde: ”Tog i 70érne”. Det var nogle fiine optagelser – bedst de sjove optagelser af indvielsestoget med T1 og vognen fyldt med honoratiores. Vi nåede samtidig både kaffen og hyggesnakkeriet!

Nyt fra maskinafdelingen #23-09 18/5-09
Carsten fortsætter arbejdet med svejsning af bogie-rammer. Per Børge kom langt med montering af en startomskifter til stoppemaskinen. Kenneth og jeg hentede C2 frem til vogncheck og fik den gennemgået for løsnede bolte, samt afvasket stolper og ydersider grundigt. Lars fremviste den nye slange til SALTA, der fremover skulle forhindre piveri fra bremsen. Længden på standardslangen passede dog ikke, så Lars har fremstillet dette forlængerled (foto13). Lars fik også rejfet kanterne på alle lejekasserne, så de ikke har skarpe kanter. Så fik Bjarne og Lars også efterspændt pakdåsen på No3 – udenfor. Vognklargøringen gjorde krav på graven… Derefter hentede Kenneth og jeg M24 ind, idet der var tegn på fejl ved bremsen; det sås tydeligt at venstre bremseklods var defekt og maskinen er derfor taget ud af drift til udskiftningen er udført. 6 medlemmer kiggede forbi Gården denne dag!

Nyt fra maskinafdelingen #22-09 11/5-09

Carsten, Lars og jeg startede aftenen med at flytte SALTA/ ATLAS-maskinerne, så lastvognen med en frisk forsyning af kul kan komme til tirsdag. Så benyttede vi også lejligheden til at få fjernet kulsmulder ved at køre det gennem risten og hælde det over i containeren. Carsten fortsatte derefter arbejdet med svejsning af bogie-rammerne. Jeg gav en hånd med en sandblæsning af en ubehandlet rammedel. Kenneth hentede C1 frem til vogncheck og fik den gennemgået for løsnede bolte. Bjarne og Jan fik set på og malet dele til bremsetrækket på D13 og lappet hullet i bundkaret. Sjældne gæster kiggede forbi; nemlig Per og Mikkel Møller. 6 medlemmer kiggede forbi Gården denne dag!
---
Fra fredagen er et billede af ”skydebroen” mellem sporene i remisen; flytning af stoppemaskinen mellem sporene – når M23 spærrer sporet…
Her en kort lørdagsudgave (4/4): Bundkar blev afmonteret på D-13's Fordson-motor, mhp. ombytning fra den gamle motors bundkar.
(Overgangsstykke for oliesump-rør, som er mindre, på det gamle rør, er under drejning;) Lørdag, bød på sgu på "axel-bajer", og minsandten også - på "hjul-bajer", idet begge disse projekter lørdag blev færdiggjorte. / Lars

Nyt fra maskinafdelingen #21-09 4/5-09

Carsten er gået i gang med bogie-rammerne. Materialeudskæring i stor stil. Lars fik istandsat sliberen og sleb platbor til at sætte huller af i de fjederkurve, som Mogens og Carsten havde fremstillet tidligere på dagen. Villi fik næsten genmonteret radioen i M9, på trods af at den samtidig skulle rangere damperne. Per Børge fik opgaven med at forbinde en omskifter i batterikasse til skift mellem de to start-motorer på stoppemaskinen, så den kan blive færdig og komme ud, når M23 har fået hjulene på igen. Dem har Carsten lige fået afhentet fra afdrejning. Flotte! Jan gav en godt nap med, og vi fik malet C523 færdig, Derefter blev Mogens´s håndtag genmonteret, så den kan sættes i drift på søndag. Bjarne og Bo fik klargjort Da7 og Vildmosen til 1. plandag på søndag efter den intensive kørsel i lørdags! 10 medlemmer kiggede forbi Gården denne dag!

Nyt fra maskinafdelingen #20-09 27/4-09

Carsten og Lars brugte også denne mandag på stoppemaskinen og begge motorer er nu færdigmonteret. Carsten fremstillede holder til en batterikasse, samt tilsluttede ledningerne til start-motorerne. Lars fik færdigmonteret skærme og småsager og aftenen sluttede med en prøvestart af de nye Honda-motorer. De ryger og larmer noget meget mindre end deres forgængere på pladsen! Kenneth og jeg fortsatte med eftersynet på 2 vogne (1758 og melisvogn 62; begge i OK stand); hermed er eftersyn af vogne med glidelejer gennemført. Så resterer check af dampstammens kuglelejebogier... Dog havde 1758 en defekt lejeskål og en del filt skulle skiftes. Arbejdet rakte derfor ud over kaffepausen, så da vi havde rangeret vogntoget på plads, nærmede midnatten sig hastigt… da jeg gemte mig i vogngraven det meste af aftenen, fik jeg ikke passet ”journalisttjansen” ret godt, så hvad der ellers skete denne aften må være til gode til en anden gang. I løbet af eftermiddagen fik jeg desuden malet den næste vogn i rækken grøn, så vognmaleprojektet skrider stille og roligt fremad. 8 medlemmer kiggede forbi Gården denne dag!

Nyt fra maskinafdelingen #19-09 20/4-09
Carsten og Lars brugte mandagen på stoppemaskinen og begge motorer er nu monteret. Der resterer montage af det elektriske med batteri, skærme og småsager. Simon hjalp som vanligt til som Runner. Bjarne fik en ny doseringspumpe til vandbehandlingsanlægget som nødhjælp af Gert, så kemikalierne kan doseres endnu mere nøjagtigt. Gert deltog herefter i Vognmaleprojektet (C523) og fik givet den ene side en gang grøn. Kenneth og jeg fortsatte imens med eftersynet på 2 vogne; begge i fin stand. Rasmus fik malet de nye håndtag, så de snart kan komme på de nymalede vogne. Mogens havde været forbi tidligere og er påbegyndt fremstillingen af fjederkasser til de nye bogier. 9 aktive på Gården denne dag!

 

Idet redacteuren og hans flittige medskribent håber alle har haft en dejlig påske, så er her ugens news…

Fra Lars har jeg modtaget denne beretning og 4 fotos fra lørdagen. Selv supplerer jeg herunder:
Påsken bød - foruden spændende og vældig hyggeligt sporarbejde på Sølund fredag, på bl.a. drejning af dele til stoppemaskinemotorer mv.

Da skinnefod er ca. 3 mm. bredere, end hulafstand på et læs "nye" underlagsplader tillod, var tilpasning påkrævet.
Opstilling til denne blev således lavet lørdag, og et sjældent syn kunne så opleves, idet Finn forestod bearbejdningen af 110 underlagsplader - med hver 2* Ø25mm huller, supportet af Simon-kølvandblander.

I går fik Carsten og jeg så på-krympet og -monteret centrifugalkoblingerne på stoppemaskine-motorene, ligesom nye fundamenter herfor blev fremstillet.
- Således resterer , efter snarlig montering og justering af kileremme, - primært de elektriske installationers tilslutning.

"Hønsehuset" fra Urne havn blev desuden flyttet om bag tipvognene i går, af Kenneth, Steffen & Simon.

Alt i alt en god påske i IBK.
/Lars

Nyt fra maskinafdelingen #18-09 13/4-09
Efter påskens fine indsatser, brugte Lars og Carsten – som nævnt – mandagen på stoppemaskinen og dernæst afdrejede de nav-forkanten på alle 16 hjul i en ekspressomgang. Simon hjalp til som Runner. Bjarne checkede og satte vandbehandlingsanlægget i gang, så det er klar til sæsonen. Vognmaleprojektet (C827) fortsatte; jeg fik malet gulvplanker 1. gang og vognsider 2. gang. Det kan nu ses, hvordan de vil tage sig ud i grøn bemaling. Blot 5 medlemmer kom forbi og påskehyggede på Gården

Damp a´ : 13/4-09:
Denne aften i Damp a´: Sent holdt vi op med at arbejde – igen! Der er så meget at gøre. Hyggesnak og kaffe blev det dog til. Det må snart være tid til en film?!…

Med venlig hilsen redacteur Leif

Igangværende projekter:
Her en kort lørdagsudgave (4/4): Bundkar blev afmonteret på D-13's Fordson-motor, mhp. ombytning fra den gamle motors bundkar.
(Overgangsstykke for oliesump-rør, som er mindre, på det gamle rør, er under drejning;) Lørdag, bød på sgu på "axel-bajer", og minsandten også - på "hjul-bajer", idet begge disse projekter lørdag blev færdiggjorte. / Lars


Nyt fra maskinafdelingen #17-09 6/4-09
Efter lørdagens 2 velafsluttede projekter (se den stolte hjulemand ved siden af 16 færdigdrejede, flotte hjul – Meiningen –kom an!), har Lars kastet sig over et par mindre drejeopgaver, bl.a. at dreje bøsninger til de nye stoppemotorer og en specialbøsning til oliesugerøret fra D13, idet Bjarne og Jan har udtaget disse ved bundkar-udskiftningen. Der er så stor forskel, så det ”gamle” skal flyttes med over. Bortset herfor passer bundkar lige over og Jan fik afrenset bundkaret, så det ser nyleveret ud… Simon fik prøvet kræfter med sandblæsningens kunst for at rense de sidste håndtag til vognene. Maling udestår. Vognmaleprojektet (C827) fortsatte; jeg fik malet bænkene 2. gang og vognsider 1. gang. Det kan nu ses, hvordan de vil tage sig ud i grøn bemaling. Villi sloges med et par rester knækket bor i den ene dampturbine, heldigvis reserven. Begge hjulsæt til M23 forventes afhentet denne uge for afdrejning., så Kenneth gik dem lige efter en sidste gang. 10 medlemmer kom forbi og gjorde en forskel…
I lørdags (28/3), og især i går mandag - snurrede det hele bare rundt.Og efter sidste finjustering (med rådgivende deltagelse, v. O. Bredberg, forbedredes resultatet som det her ses:), blev resultatet som ønsket.10 hjul blev færdigt, og nu kan man se en ende på det:) Endnu et sjældent billede lykkedes det under drejningen, at få i kassen; Redaktøren travlt optaget, her under påførsel af maling.( / 1,5 vogn allerede afslebet, og 1' vogn nu godt undervejs med bemaling! Godt gået) En kilde til forundring, trænger sig dog på: Ved omgang med finere malerarbejde, er det helt grundlæggende, - at man IKKE aftørrer / unødigt berører lakken: => Såvel fedt-fingre, som klude, og i særdeleshed alm aftørings-papir, køkkenrulle mv, direkte ridser og beskadiger lakeringen.
(Lakering, aftøres og vedligeholdes bedst og mest skånsomt med fnugfri polérmateriale!) Deraf denne kommentar, til det "vittige håndarbejde", som ses på Vildmosen. /Lars


Nyt fra maskinafdelingen #16-09 30/3-09
Lørdagen havde budt på udtagelsen af M23´s bagerste hjulsæt fra gearkassen med efterfølgende damprensning. Begge hjulsæt er nu klar til at komme udenbys for afdrejning. Villi fik set på radioen til Vildmosen, der gerne skal være klar til K-9. Kenneth hjalp Lars med hjulskiftene, så drejningen med gode tip fra Ole gik endnu stærkere. Den optimale proces må snart være fundet… Endnu et par hjul fik turen i bænken. 10 hjul er helt færdige nu. Simon hjalp fint med at få fjernet spåner og anden gå-til-hånde. Lørdagens afslebne vogn blev hentet og vasket af. Efter spisning blev vognmaleprojektet påbegyndt med afdækning og maling af sæderne, der kaldte på Gooori. Hertil fik jeg god hjælp fra Gert, der straks fik stukket en pensel i hånden, da han satte foden indenfor døren J Bjarne og Jan fik kørt den nye motor til D13 udendørs for afrensning og derefter; sammen med Carsten, fik vendt motoren på hovedet. Således klar til afmontering af bundkarret! Carsten fik bl.a. også drejet dele til hydraulikken på stoppemaskinen og fundet fjedre frem til de nye bogier.10 medlemmer kom forbi og gjorde en forskel…


Nyt fra maskinafdelingen #15-09 23/3-09
Et forunderligt syn at se M23 svæve højt over gulvet- uden hjul. Det lille, men energiske fremmødte lørdagshold havde virkelig fået anvendt armmusklerne og præsteret dette løft. Carsten og Morten arbejde videre med hjulsæt og demontering, samt klargøring så de kan sendes i byen for afdrejning. Se på foto -010 hvor meget der skal rettes op på flanger og flader. Bo drejede endnu en aksel – den sidste i serien på 8! Villi fik set på både radiobeslag og dampturbine-generator. Kenneth fik fjernet graterne på hjulenes huller, så Lars kan montere en bolt, der forhindrer hjulet i at gå løs i opstillingen. Endnu et par hjul fik turen i bænken. 4-5 hjul er helt færdige nu. Men metoden er skiftet, så der predrejes lidt mere på de resterende hjul før de gøres helt færdige. Dette for at opnå en større stabilitet og dermed større spån. Simon hjalp fint med at få fjernet spåner og jeg fik sandblæst og grundet de nye håndtag til vognene, samt set på hvorledes vognmaleprojektet skal gribes an. Denne aften havde vi også et stærkt team med Ole, Bjarne, Per Børge og Jan, der klarede verdenssituationen. Det var tiltrængt, og det blev klaret så godt, at vi andre næsten ikke behøvede at runde Damp a´ denne aften J 12 medlemmer kom forbi og så M23 svæve der højt oppe…

 


Nyt fra maskinafdelingen #14-09 22/3-09
er denne gang forfattet af Lars, der samtidig med at passe bænken har nået at tage alle de mange fotos!
I går blev M23 så løftet og hjulsæt afmonteret - Det gik egentlig forholdsvis let, taget i betragtning af, at vi kun var 4-5 stykker om det. -
Bjarne, Morten, Carsten og jeg fik således rigeligt motion, ved donkraftene. Nu mangler så blot afmontering at bagakslens gearhus, før hjulsættene kan sendes til afdrejning. (De er jo for store, til at de kan gå i VDF-drejebænken) Og der nåedes at få lavet at par hjul færdig, men forinden måtte der lige fremstille stop for dornen jeg spænder op på, på Stanko-drejedænken; - Den rykkede sig, pga. forøget spåntryk, ind i 3-kloen.
Denne lille afbrydelse medførte så at genopretning var påkrævet, og lejligheden benyttedes til passende at forsørge med folieindlæg, for slub-reduktion, og det virkede tilsigtet. 7 rundede maskinafd. denne lørdag. Vi ses i morgen /Lars


Nyt fra maskinafdelingen #13-09 16/3-09
-er denne gang forfattet af Lars, der samtidig med at passe bænken har nået at tage alle de mange fotos!
I mandags fik Carsten udsavet og tilpasset tykkelse på donkraftfod, og påskruet denne. Morten og Carsten fik afmonteret de sidste transmissionsdele mv., således M23 nu er klar til at blive løftet på lørdag*. Og det blev "sidste hjul" - på flangesiden. Klo-plan udskiftedes herefter med 3-klo, og efter at PerBørge fandt en stor bolt, til brug som medbringer, kunne afdrejning af køreflader påbegyndes. Det første hjul, skulle - efter en del opretninger, og finjusteringer mm. - naturligvis opleves helt færdigdrejet.
- Spånerne sprang derfor til kl. 01.30, før Kenneth, Carsten sluttede dagen. *Håber således vi er en hel del, der ses lørdag - til motionsdiciplinen lokomotivløft ;-) /Lars Rygtet vil vide at der blev arbejdet så flittigt, at Gården først blev rømmet helt lige inden klokken slog 02! 8 mødte frem og fik virkelig udført meget!


   
Mvh:
Lars

Nyt fra maskinafdelingen #10-09 02/03
Ved lørdagens test af slagleklipperen, måtte det konstateres at vognen letter fra skinnerne, når den hydrauliske klippearm lægges blot lidt ud. Enheden er derfor pt. henstillet i vognhallen, mens stoppemaskinen er under ombygning. Carsten fik svejset en sokkel sammen af flisestativet, hvorpå to kraftige kontravægte af jern blev placeret af et tililende arbejdshold bestående af Morten, Kenneth og jeg. Disse vægte skulle gerne ændre tyngdepunktet nedad. Arbejdet med at få de to nye motorer er også i gang. Første opgave er at gøre plads til de noget større enheder, samt startbatteriet. I lørdag blev der i forbindelse med en del omrangering i vognhallen, hentet 4 kraftige ”kaffemøller” fra Faxe jernbane. De er fra 1907 og kan hver bære 5 tons. De skal anvendes til at løfte M23 op for at kunne afmontere hjulsættene, der skal til en tiltrængt afdrejning af kørefladerne. Lars har stadig fart på de andre hjul-afdrejninger og Kenneth bidrog med input undervejs. 3 hjul i serien mangler afdrejning af flange og bagside; herefter skal de alle afdrejes på kørefladen. Jeg fik desuden grundmalet lidt af de D13-dele, der skal bære banerømmerne. Villi arbejdede sammen med PerBørge og Bo om at få reguleringen til at fungere i den dampdrevne el-generator til Da7, hvilket lykkedes. Den skulle nu være klar til maling og genmontage,. Bo fik færdiggjort aksel nr. 4 og er i gang med nr. 5 af 8! Vi var 9 medlemmer, der arbejde på de mange forskellige opgaver til sent denne aften.


Damp a´ : 02/03:
Denne aften i Damp a´: Redaktøren blev og hjalp den energiske superdrejer Lars, og vi kom derfor for sent til hyggesnak og kaffe. Revanche en anden dag…

Med venlig hilsen redacteur Leif

Igangværende projekter:
Jeg har ladet noget af teksten fra sidst blive stående, mærket med kursiv.
Nyt fra maskinafdelingen #09-09 23/02
Carsten fik svejset forstærkningspladerne godt fast på slagleklipperen og mens apparatet var i gang, blev den bagerste ramme for bannerømmeren svejst rigtig sammen. Den havde BigRas og jeg delt og kortet af til rammens bredde. Lars har stadig fart på hjul-afdrejningerne og Kenneth bidrog med input undervejs. BigRas tog de sidste 5 rå-hjul ind til denne serie på 16 hjul. Der ligger nu 11 halvt forarbejde hjul ved drejebænken! Villi fik reguleringen til at fungere på trykluft i den dampdrevne el-generator til Da7. Der skal dog prøves med højere tryk, før der testes ”live” med damp. Lørdagsholdet afhentede Fordson-motoren hos Klingenberg på Jans trailer. Så denne aften fremstillede Jan og Per Børge en stationær motorvender, så vi kan komme til at udskifte bundkaret. Først skal motoren dog have en grundig vask. Motoren er som nævnt sidst, i fin stand og har været startet. Se Lars´ beretning og billeder fra arbejdet – med samt ”Lørdagsnyt”, hvor Bo fik færdiggjort aksel nr. 2!. Vi var 9 medlemmer, der arbejde på de mange forskellige opgaver til sent denne aften.   

Lars skrev: I lørdags ankom D13-motoren og Jan, Carsten og jeg fik den transporteret over i værkstedsremisen, hen ved siden af den gamle motor.
- Der forestår bl.a. bundkar-ombytning, og ombygning af motorophængsbeslag, forud for motorens endelige montering på rammen. Endnu en aksel nåede sin færdiggørelse hos Bo, - mens hjul No.10 blev færdig. (=> i morgen, skal vi have flere hjul slæbt ind ;-)
Morten sørgede ved M25's mellemkomst - for strækningens fortsatte farbarhed, forud for næstkommende særtog, og der blev byttet om på stoppemaskine og slagleklipper, således dennes nye rammeforstærkninger kan færdigsvejses - nede fra smøregraven. 10 fremmødte denne dag. Vi ses i morgen! / Lars

Lars har berettet fra lørdagen 28/2 – her er det:
I lørdags, blev de 4 lokomotivdonkrafte,(til brug for M23), hentet fra vognhal
,kun afbrudt af mindre afsporing, der klaredes med lille lastbil-donkraft.
Motor, blev afmonteret på ukrudtsbrænder.

Derudover, blev drejeriet kun alvorligt afbrudt, af en så opmærksomhedstiltrækkende begivenhed, at man - for en stund - sgu lige måtte slippe drejebænkshåndtagene; - Slagleklipperen blev trukket ud og opstartet! (Simpel test, beviste dog at der er brug for en klart bedre afbalancering, ift. vægt på arm;
- Ved blot ca én meters udstrækning heraf, letter den hjul).
M13-motoren, fik af Carsten påsvejst ”ben” således den kan komme op i ordentlig arbejdshøjde, når bundkar skal afmonteres.  (Derudover, blev tværslæde-kilen lige renset, aht slub i føringen, hvorved den store drejebænk nu bedre kan klare den hårdeste del af opgaven, med afdrejning af flanchen)

Nyt fra maskinafdelingen #08-09 16/02
Denne aften fik vi besøg af Claus N., som havde vinterferie. Han medbragte to dejlige mapper med rigtig mange gode og sjove billeder fra dengang, det var før… PerBørge havde medbragt strømforsyning og skinner som Carstens nye Skandia skinnebus med lyd kunne køre på. Rigtig fin og gode lyde blev demonstreret. Det tog derfor nogen tid inden vi kom i gang med aftenens arbejder. Anne-Marie kom også forbi for at folde tæpper sammen, så vi er klar til årets første særtog. BigRas og Morten kørte ud på strækningen med M25 for at holde sporet farbart, hvis sneen skulle blive liggende til 1. marts, hvor særtoget skal køres. Se hans fotos! Jan har fået renset forstærkningspladerne til rammen og banerømmerne. Nu skal de tilpasses. Bremsehængerne er nu ombygget, så der bliver mindre slør på bremseklodserne. Sammen med Mogens har Carsten fået svejset forstærkningspladerne på slagleklipperen. Carsten er nu ved at se på, hvordan man kan montere de nye HONDA-motorer på understoppe-maskinen. Lars har virkelig fået fart på hjul-afdrejningerne og Kenneth fik fremstillet endnu en lære til hjulprofilet. Der ligger nu 8 halvt forarbejde hjul ved drejebænken! Villi er, sammen med Per gået i gang med istandsættelsen af den dampdrevne el-generator til Da7. En defekt tilsvarende reservegenerator bliver først skilt ad, for at se hvordan den er skruet sammen. Et godt overblik er dannet og nu skal dysenål og membran rettes op. Mandag formiddag var Jan, Lars og Carsten hos Klingenberg for at demontere en Fordson-motor, som han har doneret os til D13. Motoren er i fin stand og har været startet.

Se Lars´ beretning og billeder fra arbejdet – med samt ”Lørdagsnyt”, hvor Bo fik færdiggjort den første aksel!. Jeg har været så heldig at måtte tømme en kælder hos en gammel, nu afdød smed for værktøj. Et fyldt bagagerum med godt brugbart værktøj er nu ved at blive fordelt i værkstederne, hvor jeg samtidig benytter lejligheden til at justere lidt på ophængningen. Et billede fra det lille, bitte men fine kælderrumsværksted er også vedhæftet. Vi var 11 medlemmer, der arbejde på de mange forskellige opgaver denne aften.
(et par af BigRas og Lars fremsendte fotos er redigeret fra af pladshensyn)
BigRas: Jeg sender lige lidt tekst og fotos fra i går hvor Morten Banke, jeg og M25 var på sporet af sneen i Hedeland.
Det 1.foto er af CLH's skandia-skinnebus, i Damp-af.
Det 2.foto er mellem "rampen og Sølund, lige efter passage af overkørslen med kurs Sølund st.
3.foto er ved overkørslen syd for Sølund st.
4. 5.og 6. er ved den store overkørsel efter Brandhøj st. på sporet mod "sletten" og Flintebjerg.
7. og sidste foto er ved Flintebjerg trb. lige over dæmningen for kano-rænden.
Vi kørte fra Hedehusgården, ud til Rubjerg st. og retur. Mvh. BigRas


Lars: Som lovet et lille bidrag.
Lørdag fortsattes hjuler'iet, ligesom også Bo fik sørget for at akseldrejningen kom godt i gang.
Mandag foregik primært ude hos Klingenberg, med afmontering af dennes Fordson-traktormotor, til brug for D13.
Hoveddiciplin herfor var, udover opstart og kørsel over til han's værksted hermed, alle motor-kabelforbindelsers afmontering etc.
- at den blev stablet op, hvorefter vanger skulle frigøres fra forbro, således denne kunne trækkes af, hvorved man nu kan komme til at afmontere selve motoren, fra gearkassen. Motor skulle efter sigende køre godt, så det tegner ganske lovende:-)
(Hyggeligt arbejde, - især for undertegnede, der ikke har rodet med landbrugsmaskiner i snart mange år.)
Mandag aften på Hhg fik jeg god hjælp af Kenneth, med fremstilling af ny flangelærer, der - som de ses, naturligvis måtte afprøves;-)
Vi ses! Hilsen Lars ( -der drejer videre sidst på ugen:)

Nyt fra maskinafdelingen #07-09 09/02
D13 ligner nu endnu mere brugbart jernbanemateriel, idet Per og jeg, sammen med Simon fik monteret alle pufferne, der blev forspændt mod volutfjedrene ved brug af et ”påtrykker”-værktøj fremstillet af gevindstænger og banerømmer-dele. Jan måtte dog omgøre et enkelt af de individuelt tilpassede afstandsstykker af træ for at pufferstokken kunne glide på plads. Vi fik også rettet en bøjet pufferstok op i pressen. Det næste vi skal i gang med, er at rense og tilpasse forstærkningerne til rammen og banerømmerne, samt samle bremsedelene. Carsten havde i løbet af dagen drejet nye, bredere bøsninger til bremsehængerne for at mindske sløret på bremseklodserne. Sammen med Mogens har han også opmålt og svejset forstærkningsplade til slagleklipperen, så den snart kan komme i drift. Lars og Kenneth fik beregnet teoretisk og i praksis afprøvet, hvordan og i hvilket vinkel hjulene skal angribes for at få den mest rationelle arbejdsgang og mest rigtige resultat. Der ligger nu 7 halvt forarbejde hjul ved drejebænken! Villi og jeg fik savet et par stykker jern til vores standard radio-montageskinne, som Villi videreforarbejdede. Vi var 8 medlemmer til at bringe projekterne videre denne aften.


Opsamling på billedmateriale fra de sidste mandage:


Fra vores udsendte lørdagsreporter er modtaget følgende: Gårdagens arbejde gik ellers i den rigtige retning, = godt fremad: Fik speed'et farten, og derved processen samlet set mærkbart op, ved bl.a. at forøge omdrejninger & tilspænding - 25% samt ved, - primært blot at udregne - bl.a. radiusafdrejnings-instiksmål'et, således korrekt radius(R10 - som ellers har været klart mest tidskrævende, til nu), således selve hjuldrejningen nu, blev nedbragt, fra ca. 4 timer, til ca. 2 timer / hjul:-) Nu, kan der således anes en ende, på denne del af "hjulsiden;-)../Lars


Nyt fra maskinafdelingen #05-09 02/02
Jan og Per fik monteret alle pufferanslagene med de individuelt tilpassede afstandsstykker af træ. Per Børge havde lørdag drejet og monteret nye noter til bremseklodserne, så nu skal de nye fjedre tilpasses i længden. Denne aften fik BigRas og jeg malet alle pufferdelene med den flotte røde farve, som kunne kaldes HVB-rød, idet samme farve anvendes på M23 og Da7. Samlingen af puffertøjet kan snart ske. Lars fremstillede en aftrækker til de to motorer fra stoppemaskinen, idet disse skal udskiftes. Carsten hjalp derefter Lars med at løsne slyngkoblingen, der sad godt fast. Simon og Lars skilte den derefter ad for at tælle hvor mange kugler en sådan indeholder ;-). Carsten har fået bearbejdet endnu flere lejekasser i fræseren, så dette projekt er endnu nærmere en afslutning. Hjørnerne afrundes og siderne fræses lige. Mogens fik denne aften færdiggjort en ny serie håndtag, som BigRas begyndte at sandblæse. Herefter er Mogens påbegyndt en serie fodbøjler til togførervognen. Lars forsatte drejearbejdet på hjulene. Først tilpasses bagsiden på serien, herefter forsiden. 3 hjul har været i bænken. Lars har nu styr på metoden, så kranen kan løfte de tunge hjul på plads i bænken. Denne aften mødte 9 medlemmer op


Nyt fra maskinafdelingen #04-09 26/01
Sidste nummer af ”Nyt fra Mafd” udeblev, men der blev da arbejdet alligevel; dog ikke fra min side da jeg først dukkede op sent. Jan fik lørdag og mandag fremstillet ”pufferplanker” – afstandsstykker af træ til pufferanslagene for at kompensere for den nu manglende bredde. Sidste mandag fik Per Børge opsat mere lys på ”dimselageret” for at kunne finde de rette bolte – uden held. Denne aften blev det i stedet samling af akselens bremsedele, mens andre blev adskilt for at BigRas og jeg kunne grundmale disse; sammen med bl.a. puffer-delene. Carsten tilpassede hagekilerne lidt, så der var plads til boltene ved drejeledet. Bagefter fik Carsten og Per Børge fjernet noterne, der sidder inde i bremseklodserne. En ny not til at holde fjedrene, der holder klodserne ude fra hjulet skal fremstilles til de lidt mindre fjedre, der er fremskaffet. Villy er ved at remontere en radio i M9, så Carsten ikke støder hovedet imod igen. I mens har Carsten fået bearbejdet endnu flere lejekasser i fræseren, så dette projekt er nærmere afslutning. Hjørnerne afrundes og siderne fræses lige. Lars blev godt underholdt og hjulpet af en faglig ”diskussionsklub” om metoden, hvordan vinkler og mål hurtigst muligt opnås ved drejningen af de mange hjul. Derefter sprøjter de færdige enheder ud af drejebænken… Både sidst og denne aften mødte 8 medlemmer op

Nyt fra maskinafdelingen #03-09 12/01
Som om der ikke har været jul nok, så kommer den næste tid stadig at dreje sig om hjul… Hjuldrejebænken er i gang og det første hjul spændt op (- til lir?) En større skare så til, da Lars tog de første spåner under Bo´s vejledning. 15 andre hjul står i kø for at få samme omgang. Dem bar Big Ras og jeg så de første par stykker ind af. Produktionen må ikke gå i stå! BigRas fik også sandblæst det sidste puffer-anslag og jeg fik renset de sidste to puffere – udendørs. Først havde vi, sammen med Carsten, fået placeret koldsaven på et sæt deployer, idet den er afhændet til NVJ – som henter den lørdag.
Kenneth og jeg fik desuden flyttet de 8 forbehandlede aksler til værkstedet, hvor de skal drejes i bænken der. Jan og PerBørge fik drejet nye bolte til bremsarrangementet, der derefter blev samlet løseligt. Det fungerer, men skal nu males og justeres. Villy har fået endnu en radio klar til montage. Driften er ved at være sikret!
   
Damp a´ : 12/01:
Denne aften i Damp a´: Per havde medbragt en dejlig udsendelse om RTM, en 750mm bane på 8 km i Rotterdam-området. De havde en masse fint oprindeligt materiel, flere damplokomotiver og motoriserede sporvogne. Omstigning til dampskibe – lækkert miljø. Kaffe & snak blev det også til: aftenens emne var naturligvis DSB´s Firste dag på Kysten… Fra redaktionen af ”Nyt fra maskinafdelingen”, hvor redaktionen i år er blevet beriget med flere skribenter, skal lyde ønsket om en glædelig jul!

Lars har været den flittigste medskribent og får det sidste ord i denne udgave (se indlæg og foto)

Mafd holder også åbent på årets sidste mandag, så kom og få slebet lidt af julefedtet…Redacteur Leif

Nyt fra maskinafdelingen #02-09 03/01
Lars skriver: Årets første mandag startede godt ud: På den store drejebænks centralsmørrefilter-rør, blev olieriller fræset og udluftningshul boret, mens Bo heldigt fandt en 14*1,5- snittap, således den gamle udluftningsskrue kunne genbruges(anes på billede) i det nye filter-låg. Filter blev monteret, og ved opstart med gearkasse-låg åbent, var det et herligt syn at central-smøring kunne konstateres funktionsduelig. Drejebænk manglede anbringelse på maskinfod i den ene ende, og måtte således hæves lidt fra gulvet; Carsten og jeg oprettede (omtrent) en 50mm stålstang herfor, men - løftehulet i drejebænks-stativ - viste sig på bagsiden - at være ca. 10mm mindre, så løftestangen måtte lige afdrejes på det sidste stykke.. Opretning af klo-plan, for akslernes centrer-boring blev foretaget, samt afprøvet på første emne. ( - Man ku’ ikke dy sig;-) Big-Ras fik foruden sandblæst puffer-anslagene (der, hvor fjedrene er befæstiget) til D13, også fundet de 2 første nye hjul frem ude ved kulgården. Bremsearm blev renset, og Jan fik sammen med Per-Børge samlet og prøvemonteret D13’s bremsetøj. Bjarne fik ordnet frostsikring, og Morten udrettede de bøjede håndtag og trækkrog på ballasterings-tipvogn: I alt 9 medlemmer rundede gården. (Der sideløbende med arbejdet på den store drejebænk, indimellem kun akkurat lige nåede at observere & fotografere øvrig aktivitet;- Nu forstår man sgu bedre, hvorfor mandags-redactuer'e, ofte skal være hurtige /Lars

   

Nyt fra maskinafdelingen #01-09 03/01 – lørdagsudgaven:
Godt nytår, herfra årets første lørdags-udgave!
Dagen startede - straks efter , og samtidigt med indtagelse - af kaffen, med at hjælpe Kenneth med gravemaskine-bremseudluftning og hjulmontering. Herefter, var der herfra fokus på 11 kw-drejebænken:(Den store drejebænk i værkstedsremisen. - Her skal nye vognhjul drejes, pga. tilstedeværelse af forstætterslæde-tilspænding) Overdelen på centralsmørre-pumpefiltret var i midlertid - og af besynderlige årsager - revnet, således olien kunne løbe udenom sin tilsigtede retning, dvs. uden om fordelingsrørene, ud til de enkelte smørreområder. Da emnet er støbt, i ét stykke - i ret tyndt gods - var det mest ideele at fremstille et nyt, i to dele. Blandt et fint udvalg af gummi-tætningsringe i vort sortimentet, dukkede nogle op, der passede helt præcist til opgaven. Sporet blev stukket herefter. - Således man er sikker på at ringen ikke lider overlast. Det lille emne, røret - blev efterfølgende drejet på Stamko'en, således man havde en bedre chacne, for at ramme korrekt krympnings-mål til slut (3 til 4 hundrede-dele under mål) mens låget, blev siddende ovre i VDF'eren. Idet man med krympning af så små emner, naturligvis skal foretage samling meget hurtigt - umiddelbart efter udtagning af emner, fra hhv. fryser & ovn, blev emnerne samlet på bordet i damp'a.(- Uden og lave brændemærker;)Morten bidrog ved fremstillingen med god, tålmodig hjælp og godt humør. Aftenen kunne i øvrigt - omtrent samtidigt med arbejde, afsluttes med lidt mad idet han under opvarmning af ovn, meget passende, ude i køleskabets frostboks havde fundet nogle røde pølser (vistnok rester, fra Vildmose-dagen;)
Lars

Nyt fra maskinafdelingen #54-08 29/12 - Nytår
Den sidste arbejdsmandag i Mafd blev også afslutningen på lejekassedrejning for denne omgang, så bænken er nu genmonteret med 3-klo og rengjort til nye opgaver i det nye år. Carsten fortsætter nu med boring af huller og fræsning af lejekasserne. Næste opgave bliver omstilling til og afdrejning af 16 hjul!! Lars fik fræset 2 fine hagekiler til fastgørelse af bremseleddene på akslen. Udenfor remissen stod Morten, Kenneth A og Simon og havde bøvl med at få startet Energivognen. Det blev konstateret at stelforbindelsen til batteriet var temmelig dårlig. Nu starter kompressoren hver gang! Opgaven var dog en anden, nemlig udskiftning af kølervand og frostsikring. Dette blev også klaret. Jan og BigRas arbejdede på og målte op til nye mellemstykker til pufferarrangementet på D13. Der skal jo kompenseres for den nye sporvidde og dermed smallere ramme. Sandblæsning blev det også til. Som nævnt af Lars var jeg Handyman og fik genmonteret vask og sæbeholder, samt rengjort VDFén og gulvet omkring.
Lars skrev: Tak for endnu god dag.
- Årets sidste ibk-mandag: Udmærket at "mandags-maskinafd.'s-nyt-redacturen" fik gen-befæstiget værkstedshåndvasken til væggen;
- Den løse vask, har sgu alt for længe irriteret bl.a. undertegnede noget så grusomt..!;-)
(Et tak herfra, skal desuden dedikeres sammesteds , for forbilledlig VDF-drejebænks- rengøring & opsmøring,
samt forudgående hjælp med omskiftning, fra drejebænks klo-plan, til 3-klo;
- Herved levnedes der undertegnede mulighed, for at der kunne nåes fremstilling af de 2 hak-kiler, til D13's bremsearm)
Dagen endte i øvrigt (- pænt over grænsen til sent - ) med at undertegnede fik lejlighed til at opleve det famøse sted på Chr. Havn. Mægtig hyggeligt!
(Bemærk: Den fremsynede Ibk- PR-indsats :o = Zoom ind, nederst på Eiffelbar-billederne("Se mere smalspor" osv. ;-)..!)
Godt nytår alle sammen! /Lars

Nyt fra maskinafdelingen #53-08 22/12

Et godt år i Mafd skal naturligvis afsluttes med den traditionelle julehygge i Damp a´ med brune kager, æbleskiver og glögg. Mogens og Carsten måtte langvejs for at få ”skiver”. Ja, det er ikke altid nemt at få ”reservedele” J Traditionen byder også at der skal vises film og vi kom hele paletten igennem fra tipvogne i flintbrud, til hjemhentning af svenske reservelok; over Østrigsk smalspor; til højhastighedstog! Christian sørgede for oprydning af æbleskive-fadet. Ikke kun den faste stab dukkede op, også formanden m.fl. kom forbi, så lokalet måtte skråtstilles for at få plads til alle de 20 fremmødte.

Årets næstsidste klubaften afsluttedes herfra med sidste lejekasses færdiggørelse, inden dagen afrundedes med interessant tog-filmfremvisning,
garneret  med go' glögg og æbleskiver /Lars

Jeg var på gården lørdag og fik sandblæst de sidste 2 fjedre til pufferstokkene, til D13 og gået til hånde med div. små-opgaver som ellers dukkede op i løbet af dagen. Den sværeste var f.eks. at skulle prøve-smage frankfurterne i kiosken for Finn. men de var da bestemt OK.

Jeg fik også tømt luftfilteret for snavs, nu er der jo gået 2 uger siden det sidst blev gjort og det var tiltrængt. Mvh. BigRas

 

Nyt fra maskinafdelingen #51-08 - 8/12

Efter de ellers vellykkede skift af bremser på M25 og Da7, er det desværre konstateret at støbegodset slides hurtigt. Der skal derfor foretages hyppige justeringer og bremsekontrol!

Dette blev så gjort denne aften samtidig med anden klargøring af Morten, Bjarne og Kenneth. Per Børge monterede julegran med lyskæde på M25. Flot! Villy tog sig af radiokontrol og så at fejlen på radioen i Da7 blot skyldes manglende ladning af batteri. En ladekonstruktion blev udtænkt… måske skal Da7 også bare tilsluttes fremmednet efter endt køredag?  Det blev faktisk en aften i bremsens tegn, da også arbejdet på D13 drejede sig om bremsearrangementet; Lars fik fræset notgangen færdig og afkortet akselen til rette mål. Denne blev testmonteret og efterprøvet. Nu skal kilerne til montagen fremstilles. Imens arbejdede et større team på at genetablere pladen med bremsepedal og trækstænger. Der skulle skæres ud i pladen, hvilket Rasmus Munk tog sig af. Imens blev bremseakslerne på rammen pudset fri for maling af Jan. Pufferne blev også skilt ad. Det varer ikke så længe inden de kan komme på, så BigRas gik i gang med at sandblæse de dele. Da pladen var tilpasset, kunne delene igen samles. Der er lige den plads, der behøves! Carsten fik også tid til at bore et par flere huller i lejekasserne. 13 medlemmer fandt vej forbi Hedehusgården denne mandag aften!

# 52-08-30/11

Esthers sørgede på bedste vis at de sultne og tørstige ganer blev mødt med et udmærket traktement. Maden var god og øllet rigeligt. Rigtig fint arrangement!

Redaktionens flittige medskribent har følgende beretning fra lørdagen i Mafd.  Fremmøde trods julefrokosten giver jo altid respekt!  Vedhæftet et par fotos fra aftenens hyggelige arrangement.  
Affødt, af ovenstående, var dagens ankomsttidspunkt, på Hedehusgården, - henlagt til noget hen på eftermiddagen. ”Drejeriet” trak som det ses (- efter behørig indtagelse af dagens opkvikkende, første kop kaffe) -, atter spåner i værkstedet.

Efterfølgende, indtoges aftenkaffen i hyggeligt togsnak-selskab med Morten. Alt i alt, atter en go’ klub-dag (div. julefrokost-relaterede følgevirkninger desuagtet) Vel mødt på mandag! / Lars 

I lørdags udførte Carsten og jeg materielrokering af juletogstrækkraft, mens Jan & Per Børge forestod bl.a. fremstilling og montering af nye, forhøjede bladfjedertrædesko, og grundmaling heraf, samt af bremsetøjophæng (til forakslen), på D13; Det fornemmedes, ved lørdagens afslutning - ganske tydeligt, at denne, nærmest "selv søgte mod sit rette element" - ned mod skinnerne!

Og - Mandag, tiltrak primært D13 sig så - igen - velfortjent opmærksomhed, i sådan grad, at man efter endt lejekassedrejning, - for vor vanlige mandagsfotograf(-der  var forsinket, pga. vintervejrliget) - blev hidkaldt til at agere stand-in. Således 2 gode dage i ibk /Lars

Nyt fra maskinafdelingen #49-08 - 24/11

Efter det vellykkede skift af bremser på M25 er det Da7, der står for tur. I første omgang bliver det de bagerste, der skiftes. Der skal dog også bygges lidt om på beslaget. Bjarne fik afmonteret de gamle, Mogens og Carsten ændrer og monterer på onsdag. Bjarne forsøgte herefter at finde de rette propper til Da7, så den kan blive køreklar til julekørselen – uden held, så Silvan får snart besøg…. Aftenens store opgave var at sætte D13 på sporet, en opgave hvor næsten alle aftenens fremmødte arbejdede; 4 hjul på skinner! Herefter forsatte holdet med påmontering af hjuldæksler – hvor gevindrensning var nødvendig. Christian fik prøvet kræfter med gevindet… Bremseakselen skal kortes af, så  Jan og Lars m.fl. fik den monteret, så udmåling kunne foretages; Lars har allerede påbegyndt udfræsning af notgang. BigRas og Munk fik skilt og sandblæst bremseklodser og beslag til forhjul. Mogens fik bl.a. malet håndtagene sort anden gang... Villy fik færdiggjort et beslag til radioerne, som evt. kan monteres i M24. Morten klargjorde M25, bl.a. påfyldning af vand. Simon har renset drejebænk og gulv grundigt efter Lars´s omfattende drejearbejde, der nærmer sig enden. Carsten skal nu ”bare” bore og undersænke de sidste huller og afrette husene, så er alle lejekasser klar til montering af lejer. Vi var 14 på Gården denne aften, flittige som altid.

Nyt fra maskinafdelingen #48-08 - 17/11

   

Det tidlige aftenhold, beståede af Carsten, Lars, Christian og undertegnede færdiggjorde opgaven med at skifte bremser på M25; klodserne foran blev monteret og arrangementet af trækstænger genmonteret og justeret. Derefter kørte vi prøvetur med en tilfredsstillende bremseevne: Det er nu let at ”køre slæde” – godt til jul J Aftenens næste opgave var D13, hvor næsten alle aftenens fremmødte arbejdede; Bagfjedrene blev skilt, renset, grafitfedtet og samlet igen; for derefter at blive genmonteret. Vi fik også fjernet deployerne og løftet hele rammen over på støtteben. Dette vil lette arbejdet med at få monteret bremsearrangementet og viser også, at D13 er på vej ned mod skinnerne på egne hjul! Inden da skal delene dog sandblæses; det gik Big Ras i gang med. Jeg fik malet en del grundede dele 1. gang, deriblandt de håndtag Mogens har fremstillet til vognene. Steffen kom forbi og sammen med Christian frigjorde han akselen til stoppemaskinen. Den var desværre blevet bukket under arbejdet i lørdags. Carsten og Mogens ser på den onsdag, da maskinen gerne skulle fortsætte arbejdet på lørdag. Villy arbejder på nye beslag til radioerne. Vi var 10 på Gården denne aften, flittige som altid.

Nyt fra maskinafdelingen #47-08 - 15/11

Lørdagen stod dagen så og sige, i M25's "bremse-tegn": Jan tildannede 4 stykker 30*75mm stål til nye bremseklodshængere, og Carsten påbegyndte afmontering af M25's bremseklodser og hængere, og jeg drejede imens næstsidste lejekasse færdig. Efter frokost, fik vi pillet de sidste hængere af, således disse kunne opmåles til fremstilling af 4 nye, dvs. til brug for bremseklodser, med kun 1 "gælle" (Ophængspunkter, mod hidtil 2), således som de oprindeliges udførelse. Jeg fik boret monteringshuller i de nye hængere, og Jan og Carsten påbegyndte disses montering. Ved dagens slutning havde vi monteret de nye hængerne, samt de 2 af bremseklodserne. Resterende arbejde - til at overskue; De 2 sidste klodsers montering, samt efterjustering af bremser.

/ Lars

Nyt fra maskinafdelingen #46-08 -10/11 

Efter en grundig afrensning i lørdags, kunne fjedrene til forenden samles igen. Forsøgsvis forsøgte Per Børge og Poul om de kunne passe bag, men noten var forskudt. Jan, Carsten, Bjarne og jeg skilte bremsearrangementet ad, så det kan blive sandblæst og formindsket til målet. Adskillelsen krævede både varme og en aftrækker. Sandblæsningen gik Big Ras i gang med og vi afsluttede med at grundmale de rengjorte dele. Lars og Simon arbejde videre med lejekasse-lågene og har fået tunet metoden, så den maksimale spån bliver taget. Carsten får udmålt og boret hullerne. Vi var igen 11 på Gården denne aften, flittige som altid.

Nyt fra maskinafdelingen #45-08 - 03/11

Lørdagsholdet havde fået monteret forhjulene på D13, så nu kunne vi se, hvor meget fjedrene fylder. Så Jan tog den store vinkelsliber i brug og fjernede det meste af det nyindsatte materiale, så fjedrene kan blive placeret som oprindeligt. Per Børge, BigRas og jeg skilte derefter fjedrene ad og jeg fik sandblæst fjederkurvene, samt et par blade. Mogens er ved at male håndtagene til vognene, så de formodentlig kan blive monteret inden julekørslen. Bjarne fik hjulpet Lars med at fjerne en mislyd fra drejebænken. Det viste sig at være en låse-ring, der havde løsnet sig. Så kunne Lars arbejde videre med lejekasse-lågene og fik denne aften igen god hjælp af Simon. BigRas fik ryddet grundigt op ved den store boremaskine, hvor store mængder spåner lå fra udboringen af lejekasser. Vi var 11 på Gården denne aften, flittige som altid.

Damp a´ : 03/11:

Denne aften i Damp a´ :  Morten havde billeder med til kaffen; fine gamle sort/hvid fra Vildmoserne og teglværker – besøgt mens de endnu var i drift. Udførlige sporplaner og gode historier fulgte med. Der var også en rigtig hyggelig DVD, med masser af gamle klip fra DK, herunder et par sekvenser fra roebanerne. Dobbelt underholdning på en fin aften. 

Nyt fra maskinafdelingen #44-08 - 01/11

I lørdags fortsatte lejekasseri'et som vanligt, men nu med udboring foretaget med ét og samme borestang, idet platterne for lille borestang slap op. Dette, kan dog snildt lade sig gøre, blot man er forsigtig / tålmodig - med sidste del af uddrejningen, for frigang for lejemøtrik  (Har dog følgelig, forhåbning, til resultatet af fremskaffelse, af noget større borestang, der vil kunne lette arbejdet noget, således frigangen, kun tager mindre del af tiden, og ikke som nu  -omvendt; Hvor selve pas-målet, for selve lejet - tager mindstedelen af tiden og lave) Og oppe i værkstedsremisen, lykkedes det i mellemtiden Jan, Bjarne & PerBørge at få monteret hjul på lejebro, og prøvepåsat denne i D13's gafler!- Således behov for nødvendige frigange nu kan findes / måles

  /Lars

Nyt fra maskinafdelingen #43-08 - 27/10

Carsten har i lørdags tilpasset forakselen til D13, så den passer i rammen. Hjulene skal nu monteres.  Poul og Per Børge samlede og prøvemonterede kardanakslen, Bjarne og jeg hjalp til med at få gearet hejst op, så vi kunne bedømme placeringen og hvor meget det kommer til at fylde. Det blev besluttet at fjerne det meste af det nyindsatte materiale, så fjedrene kan blive placeret som beregnet. Så vil vi kunne se hvor meget der skal tages af materialet på fjedrene. Mogens er ved at fremstille de fineste ”håndstag” til vognene, så de formodentlig kan afprøves til julekørslen. Lars arbejdede videre med lejekasserne og fik denne aften igen god hjælp af Christian, der også ryddede op i værkstedet. Bjarne fortsatte arbejdet på en doseringspumpe til vandbehandlingsanlægget Vi var 8 på Gården denne aften, flittige som altid.

 

Efter en veloverstået efterårsferie – der dog ikke betyder ophold i arbejdet på værkstederne – fortsatte vi arbejdet med at få verdens bedste bane! 

(foto 2 viser Carsten, der ser efter en bedre løsning end råstyrke til at flytte hjulsættet hen til kranen… - en lift fx)

(foto 15 viser nuværende motorophæng, der tydeligvis er for bredt til rammen. Nykonstruktion anses for nødvendigt)

  

Nyt fra maskinafdelingen #42-08 - 20/10

Aftenens overraskelse var at se en sammenføjet foraksel til D13. Carsten havde sammen med Bo brugt lørdag eftermiddag til at sammenføje delene. Der skulle ikke endnu engang stå ”forakslen til D13 står stadig uberørt på liften” i Nyt fra Mafd!! – Jan kom tilbage til denne nyhed efter en god, lang ferie… Så Carsten, Jan og jeg afmonterede forhjulene, idet en tilpasning på 4 mm i hver side af akselhuset er nødvendig for at kunne passe i gaflerne.  Poul og Per Børge fik set videre på placeringen af motor, fjedre og pedaler. Behovet for at se og måle på motoren viste sig tydeligt og vi fik alle hjulpet motoren ned fra øverste plads i pallereolen og skilt gearkassen fra motoren. Med disse dele i hånden blev beslutningen umiddelbart, at der skal fjernes materiale fra fjedre, samt skæres yderligere i rammen. Når alt er placeret kan rammen så forstærkes de nødvendige steder. Jeg fik malet huset til kardantrækket sort, sammen med nogle af de øvrige dele. BigRas fik renset kæderne af i sandblæseren. Lars arbejdede videre med lejekasserne og fik denne aften igen god hjælp af Simon. Der er efterhånden godt styr på metoden. Carsten fik fræset flader på nogle af de nye emner til lejekasserne. Christian fik bl.a. ryddet sporene for visne blade. Bjarne fortsatte arbejdet på vandbehandlingsanlægget Vi var 10, der knoklede på Gården denne aften.

Energiske Lars´store produktion af færdige lejekasser og de råfræsede emner ved siden af.
De passer nok snart sammen!)

Damp a´ : 20/10:

Denne aften i Damp a´ : Kaffe og se billeder af endnu flere detaljer på D13! På trods af det omfattende materiale, så mangler der dog altid lige den rette vinkel… Vi mangler det eksakte brug af en dækskål ved kardantrækket. Der står vi med en ”overskudsdims” der alligevel mangler et sted.

Nyt fra maskinafdelingen #41-08 - 13/10

Aftenens første opgave blev at finde dele til et filterrense-system, som Bjarne vil montere på vandbehandlingsanlægget. De var placeret ude i vognhallen på øverste hylde, hvorfra Bjarne, Lars og jeg fik dem ned. Vi fik samtidig lejlighed til at sludre lidt om de forskellige lokomotiver, vi har i vores prægtige samling. Bjarne og Kenneth hjalp derefter hinanden med at samle alle rørstykkerne, så pumpen kunne afprøves sidst på aftenen. På D13 står forakslen stadig uberørt på liften – Jan holder fortsat ferie… Poul og Per Børge fik renset akslen og afmonteret og afdrejet huset til kuglelejet, der var fyldt med gamle mærker fra en dorn. Jeg fik huset til kardantrækket renset og grundet, sammen med nogle af de sandblæste dele. Til beskyttelse af kardanleddet er der en manchet i kraftigt læder, som jeg også fik renset. Lars arbejdede videre med lejekasserne og fik denne aften god hjælp af Simon, som havde efterårsferie. Desværre driller det koniske rør på borholderen, så det løber rundt... Villi arbejder på de beslag, der skal bruges til et standardudskiftningsmodul af radioer. Vi var 8, der holdt ”efterårsferie” på Gården denne aften

Nyt fra maskinafdelingen #40-08 - 6/10

D13 opgaven med at sammenføje forakslen, skete der heller ikke noget ved denne dag… til gengæld blev beslaget hvor akslen til kardantrækket skal monteres, skåret til af Per Børge og Carsten. Senere fik de trukket akslen ud af kardantrækket for inspektion og rensning. Vi fik også drøftet udfordringerne med manglende plads i mellem rammen og fandt derfor senere fotos frem. BigRas fik bl.a. sandblæst en trækkæde.  Lars arbejdede videre med lejekasserne og fik endnu flere gjort færdige. Serieproduktion, når det er smukkest! Villi får flere radioer gjort driftsklare, så reservesituationen begynder at se lysere ud. Christian holdt sin 15 års fødselsdag og det blev fejret med masser af muffins og 3 kander stærk kaffe. Vi var 10, der var med til ”fest” på Gården denne aften

Onsdag d. 24.09 Møde: Efter et fint Trafikafdelingsmøde, hvor vi skulle afholde prøve, er det spændende, om der nogen til at passe driften resten af året… Mon dog ikke?! 

  

Nyt fra maskinafdelingen #39-08 - 29/9

Til D13 havde Poul fremstillet store møtrikker i messing til montage af gearskiftepladen på vendegearet. Siden sidst er der blev fremstillet nye beslag og rør til palen, der skal bruges til at fastholde gearskiftet i position. Den anden store D13 opgave er at sammensvejse forbroen (med akselstumperne. Det skete der ikke noget ved denne dag… til gengæld blev beslaget hvor vende-gearets skiftetang skal monteres delt i to og atter sammenføjet af Per Børge og Carsten. Lars og undertegnede arbejdede videre med lejeholderne og fik et par gjort færdige. Christian fik vist mig den nye plænetraktor og ville anvende den til oprydning og borttransport af jernaffald. Lærte dog noget om skarpe stålspåner… Morten og jeg har så ryddet lidt op og anbragt traktoren i værkstedet. Vi var 8, der besøgte Gården denne aften

Damp a´ : 29/9:

Denne aften i Damp a´ : Kaffe og en hyggelig snak.

Redaktionschefen på ”Ny fra Mafd. har travlt for tiden. Pressekorpset er udvidet med endnu en medarbejder, idet jeg har modtaget følgende beretning fra Kenneth A:

Her er et par billeder fra onsdag aften hvor Steffen og undertegnede foretog en del "sort arbejde" (rent var det ligesom ikke, og naturligt lys var der heller ikke meget af) på den gule Salta. Som du måske ved, så konstaterede jeg den ene bremsecylinder defekt og da den sidder inderst i narvet, tja så måtte det jo af. Ved at kigge i bogen så det noget kompliceret ud, men hvo intet vover intet vinder, så afsted, afsted med værktøj. Billederne taler for sig selv. Efter endt "operation-adskillelse" blev det fejret med en enkelt gå-hjem pilsner. Forude venter så opgaven med renovering af bremsecylinderen, påsvejsning af ny bolt, udboring af en knækket og så ellers "stempel-renovering". Alt i alt en vellykket aften uden nogen ubehagelige overraskelser.         Med venlig hilsen Kenneth A

 

Og fra redaktionens anden travle udsendte, Lars har jeg modtaget følgende beretning fra lørdagens arbejder: Lørdagen bød på indkøring, af udboring- og sletdrejnings- / fræsnings -opstilling, for lejehusene.Carsten passede imens Petersen-fræseren, hvorpå de næste lejehuse for afdrejning bearbejdedes.Under slet-drejning,blev det imidlertid for meget, med VDF-drejebænkens ekstremt trægt-gående tværslæde-indstillingsskala, at der lige måtte en mindre, adskillelseskrævende opsmøring af indvendig mekanik heri til, hvorefter skala'en optrådte noget mere brugervenlig.

Lejehuset kunne færdiggøres, og en kraftig spån-oprydning var efterfølgende påkrævet. Ved frokosttid,indfandt lejligheden sig - ved kage-afhentningens mellemkomst, (og efter behørig udendørs indtagelse heraf, fuldt ud kompletteret - ved baneafdelingens generatordrevne mobil-kaffebryggeri),- til en herlig gravemaskine-prøvetur. Ganske imponerende, så effektivt et hjælpemiddel sådant materiel udgør; End ikke en bus, ville kunne rumme det mandskab den erstatter;-)

       /Lars

 Nyt fra maskinafdelingen #38-08 - 15/9

D13 fik sin del af opmærksomheden, da Poul udstyret med en lille slibeskive og en stor tålmodighed fik det sidste ”for meget” slebet af notgangene på højre baghjul. Så med hjælp og underholdning fra flere, lykkedes det sidst på aftenen at skrue akseldækslerne på og lukke den opgave. Samtidig fremstillede Per Børge en pal i messing, der skal låse skiftet i frem/ bak og neutralposition. På grund af at pladsen mellem rammen er formindsket grundet omsporingen, så er armene blevet vendt om, hvilket så resulterer i en ny vandring og at der derfor skal fremstilles nye beslag til palen. – det bliver ved… Aftenens anden D13 opgave var at sammenføje forakslen. Carsten og Jan fremstillede en avanceret afstandsholder til sporvidden 700mm. Da vi havde fået delene stablet overfor hinanden, så vi endnu engang et eksempel på, at det er håndbygget grej vi roder med. Vi skal derfor til at måle op hele vejen rundt for at få samlet delene så hjulene fremover bliver parallelle… Billedet viser de tænksomme miner. Sandblæseren arbejdede også for D13 så både BigRas og undertegnede fik renset flere dele til pedalarrangementet. Morten fik sat stikket til laderen i M25 til – en fejlmelding løst…

Christian forsatte det flotte arbejde med at rense pladsen foran cykelstativet og gangen til vognhallen for græs og ukrudt, samt køre nyt grus på. Lidt beskæring blev det også til. Carsten fik startet aftenen med at fræse videre på lejeholderne, men sprang til svejzseopgaven på D13. Så har Lars også noget at arbejde med næste gang J

Vi var 9 flittige på Gården denne aften

Damp a´ :  15/9:

Denne aften i Damp a´ så vi BigRas billeder fra Ohs. Kaffe og en hyggelig snak blev der også plads til.

Det er godt at ”vores udsendte medarbejder” er på pletten, når ens bibeskæftigelse (læs: arbejde) holder fast i en til midt på natten…  Derfor kommer her fra Lars beretningen fra mandagens arbejder: I øvrigt bifalder jeg Lars i at det var en rigtig hyggelig og veltillavet gang Stegt Flæsk – og nødningen fejlede da bestemt ikke noget! (For meget fik man spist!)

 

Nyt fra maskinafdelingen #37-08 - 8/9

Tak for sidst. - Hold da op, det var jo en svært hyggelig afslutning, man oplevede i søndags! Et forsinket maskinafd.- input - (også her, er overarbejde igen - et uundgåeligt fænomen).  I mandags, fik D13-holdet set på vendegearet, der lige skulle ombyttes driv-arme på, således de begge kan være der, uden at støde mod bladfjedrene, eftersom disse, på den indsnævrede ramme, er rykket 7-8 cm nærmere hinanden.

Så blev der taget hul, på bogie -kapitlet: Bjarne havde i mandags hos teknisk skole, afhentet de ufærdige lejekasser. De 8 af dem, kunne konstateres umiddelbart tilsigtet anvendelige.

De øvrige 8, må ende - som det de, førstnævnte var tiltænkt, - pga. ”lille” tegningslæsningsfejl. (Ikke noget problem i sig selv; = Der skal jo bruges 16 stk., af hver - for at kunne samle 4 bogier). Herligt var det, at kunne komme i gang med drejeopgaven!;-)

Lars & Redacteuren Leif.
______

Og 17 medlemmer drog til Ohs Bruk om lørdagen til Dampdage. Vi fik godt, ja perfekt godt vejr på turen! Den bød på mulighed for kørsel med 3 damplokomotiver og 2 motorlok i fine, hjemmegjorte vogne. Deres 2-koblede O&K mindede ganske meget om Vildmosen, der dog er i langt flottere stand. En collage dukker kanske op senere…

 

 Nyt fra maskinafdelingen #36-08 - 1/9

Det blev mest en D13-dag. Poul, Per Børge og Bjarne fik delvist rettet op på bagakslens lidt for smalle notgange, som et tidligere medlem havde fræset ud. Det foregik med mejsel og blåt mærkestof. En side blev helt klar. Poul fremstiller nogle aftrækkerbolte med de rette gevind til næste mandag. Jan, Lars og undertegnede arbejdede med påsætning af forhjulet til den ene aksel – men som alt andet på D13 passer målet ikke og er præget af en del slid. Tykkelsen på en mellemskive er anslået og bliver næste mandags opgave. Planen er at montere hjulet på de to akselstykker, for derefter med nøjagtige afstandsstykker at få hjulene vinkelret og med rette afstand før sammensvejsning. Vi måtte også have C579 ind til et check efter den havde trådt ved siden ad i lørdags. Lars og jeg kunne dog konstatere at ingen skader var sket. Christian er fortsat i gang med at rydde stien til udstillingen for ukrudt og Villi fortsætter med klargøring af AP-radioerne, så vi igen kan have radioer i alle driftslokomotiver. Vi var 10 flittige  på Gården denne aften 

Damp a´ :  1/9:

Denne aften i Damp a´ viste jeg billederne fra Ohs. Kaffe og en hyggelig snak blev der også plads til.  

Nyt fra maskinafdelingen #35-08 - 25/8

Eftermiddagsholdet havde været flittige og bl.a. Bo har fået afmønstret DA7. Vandet er tappet af og kedlen tørret ud. Så må No 3 klare resten af sæsonen. Søndagens tur havde dog vist utæthed ved det ene gliderleje, samt en bolt med defekt gevind. Lars og Bo fik derfor lagt nyt pakning ind og ordnet gevindet. Næste vigtige projekt er et sæde til lokomotivføreren! Villi fik en radio klar til Vildmosen; incl. højttaler og mikrofon. Bjarne og Carsten arbejdede på udskiftning af osmosefilteret, der i øvrigt skulle hentes fra den øverste reol i vognhallen. Hele den rustfri filtersøjle sendes til rensning. Det er derfor heldigt at vi er i besiddelse af et dubleret anlæg.  Kenneth hjalp så Carsten med fremstillingen af træklodser til transporten. Kenneth A fik skiftet hjulet på den røde SALTA og senere kom Steffen, og så på bremsesystemet i den gule. Bl. a. fik bremseforstærkeren en rensetur.  Hos D13 var det PerBørge, Jan, Poul, BigRas og undertegnede der arbejdede med påsætning af hjulet – det store 75mm gevind på højre side var ikke godt – men ved Pouls store hammer og tålmodighed fik vi rettet gevindet op igen så hjulet kunne monteres – der var så 3 tiendedele for meget mellemring, som Lars og PerBørge fik drejet af. Undervejs deltes Jan, BigRas og jeg sandblæseren, så vi kan få renset de mange dele til pedal-satsen. I højre side gled delen, der kobler hjulet på drivakselen fint på, mens noterne i venstre side ikke var brede nok. Derfor har Poul taget den med hjem for at rette noterne op.  Christian gik ene mand i gang med at rydde stien til udstillingen for ukrudt. Det skal nok blive fint.

Nyt fra maskinafdelingen #34-08 - 23/8

Fra vores udsendte medarbejder (LLZ) er følgende beretning med tilhørende billeder fra lørdagens arbejde:

Lørdagen stod jo, sandt og sige - og uden overdrivelse - i regnens tegn,- men, dagen startede godt ud, med hyggeligt samvær og dertilhørende god kaffe.Efter dennes indtagelse, kørte Carsten og jeg over til Klingenberg, efter gårdagens nyindkøbte optæningsbrænde, lastet på denne lastbil.Salta'en brugtes så, til losning af brændet, som Christian og Mollerup stablede. Kenneth og Steffen, afmonterede efterfølgende Salta'ens flade inder-forhjul, mhp. snarlig lapning heraf. Dernæst, stod det -  resten af dagen, for Carstens og mit vedkommende, på værkstedremise-oprydning.( - Men for pokker, hvor der også trængte hertil;-)

Nyt fra maskinafdelingen #33-08 - 18/8

Efter søndagens kørsel var der næsten kun kulstøvet tilbage, når man ser bort fra et større depot udenfor kulpladsen, som en udygtig lastvognschauffør havde læsset ved siden af. Med den nyrenoverede SALTA som bagstopper og med Kennet A som gravemester i den gule ATLAS blev den store part læsset over i rette bås, hvorefter et større sjak manuelt lempede resten over – sorterende grus og sten fra så godt som muligt. Juniorerne (Christian Pølsesteger og Simon Kulsort) havde inden da sorteret det værste smuldr fra og fik det lagt i en godt fyldt container. Således bør der være kul nok til resten af sæsonen. Efter denne kulsorte omgang fortsatte arbejdet på de forskellige projekter. Bo havde puslet om Vildmosen, arbejdet på regulatoren og der er nu monteret en flot petroleumsfrontlygte. Den skal dog males først. Hos D13 gik vi i gang med at skille pedal- og bremsearrangementet. Det skal være klart, når akslen til gearet skal monteres. BigRas og jeg deltes om at sandblæse, mens Jan skilte delene ad. Carsten, Lars og Morten fik ryddet op rundt omkring – udover flere andre småprojekter.

Nyt fra maskinafdelingen #32-08 - 16/8

Fra vores udsendte medarbejder (LLZ) er følgende beretning med tilhørende billeder fra lørdagens arbejde:

Dagens påbegyndtes for mit vedkommende, med fræsning af hul i stempel - for sikrings-pinolskrue, i Salta-cylinderen.

     

Derefter, oplevedes en spændende køretur, på Mortens No2 (- hold da op, hvor kan dét herlige lille lokomotiv rende stærkt:)) (Steffen & Kenneth, isatte imens cylinderen på Salta'en, via smart smart "plastik-chatek"-fidus, således bagerste pakning ikke beskadigedes) Dernæst var vi 3 mand, Steffen, Kenneth & jeg - om stempelpåmonteringen, på selve led-delene, der udgør befæstigelse, for selve skovlen.Så gik Kenneth og jeg i gang, med opsmørring & dæk-oppumpning (vi nøjedes, pga. dækkenens alder - med 4,5 bar. - Viste faktisk ikke, at sådan krabater, kan blæses op, til 7 bar..!). Opsmøring, bød på nogen udfordring - især med de mange tilstoppe indvendigt smørende fra pin-bolte, hvoraf én skal bortskæres og udskiftes med påsvejst møtrik (- knak, da jeg prøvede løsne den..) Vi håber på & nå omtalte - sidste bolt's udskftning mandag, så Salta'en - omsider atter kan meldes helt driftsklar. Dagen afsluttedes med Mortens grill-opstart (/toastmaster), pølser & kartoffelsalat og derefter lykkedes - med kyndig hjælp fra Kenneth - opsætning, af havepavilion (No.2  - Denne gang tog det "kun" 20 min. og samle skidtet:-)..

Nyt fra maskinafdelingen #31-08 - 11/8

En aften uden at Vildmosen blev rørt – det er vist rigtig længe siden... Den trængte sikkert til en pause efter en travl weekend. Derimod fik D13 den fulde opmærksomhed, idet Poul, Jan, PerBørge, Kenneth samt undertegnede fik placeret vendegearet og baghjul på rammen. Flere af de forsvundne dele er desuden dukket op og Jan fik sandblæst de to beslag, der skal holde gearet på plads. Poul fremstillede raskt en ”hjulstrammer”, men der var dog et lidt for ringe gevind på den højre side, som skal rettes op næste gang. Et hold bestående af Steffen og Kenneth fra Bafd, samt Lars arbejdede videre på SALTAens arm og fik sammensat en brugbar arm ved at mixe fra Klingenbergs reservedele og den gamle. Det viste sig dog at den ene pak-ring var for ringe og skal anskaffes ny. Arbejdet på hydraulikken fortsættes på lørdag. Bjarne fik tjekket vand og justeret kemien ind på vandbehandlingsanlægget. Villi arbejder videre på standardiseringen af radio-tilslutningerne. Juniorholdet, bestående af Christian og Simon gik i gang med at shine banecyklen op og fik den til at køre mere stabilt i sporet. Planen er vist at der skal skiftes lejer og at den skal males og blive flot igen. Carsten summede over det hele og fik bl.a. ryddet det sidste fra grillfesten op igen. Jeg fik desuden genstartet roebane-DVDén i vognhallen – ret besværligt, fordi man skal se hele filmen for at sætte start og stop. Undlad at slukke for strømmen! 13 medlemmer fik igen udrettet en god del på Gården.

Nyt fra maskinafdelingen  #30-08 - 5/8

 

For at Vildmosen kan komme ud at køre på lørdag, så samlede Bo og Lars det sidste på gangtøjet. Det er lidt specielt, når et så stort projekt er afsluttet. Så kan der godt mærkes en form for rastløshed, men nye opgaver venter. På D13 blev Poul og PerBørge færdige med at fjerne de 2 mm på hver mellemring, der var for meget, for at man kan få gearskiftet på plads i rammen. Det blev dog ikke nået denne aften. Der blev fremstillet 2 nye beslag til at holde akslen oppe, idet de gamle er blevet væk. Morten arbejdede på en ny trækstang til deployer, men måtte opgive at svejse i galvaniseret stål. Nyt forsøg en anden gang. BigRas og jeg fik repareret udstillingen og C2-skiltet, der var faldet af. Bjarne fik reguleret på vandbehandlingsanlægget. Carsten og Lars havde hentet en slidt skovlarm fra en SALTA hos Klingenberg. Den skal skilles ad og bruges sammen med den oprindelige arm, hvor gevindet har sat sig og må skæres væk. Et mindre hold arbejdede på denne sag.

10 medlemmer kom forbi Gården denne aften, men det gjorde også en ny Leif, der måske gerne vil være aktiv. Leif har speciale i tandhjul og Bo og Leif fik en god snak om den specielle tandstyring, der trænger til at blive skiftet i Vildmosens dampreguleringshåndtag. Forhåbentlig har Leif fået lyst og mod på at komme igen – måske endda med de rette fræsehoveder…  

Damp a´ :  #30-08 - 5/8:

Denne aften i Damp a´ så vi 1. del af den nyligt tilbudte DVD af Dansk damp og smalspor. Herlige – men for korte – optagelser fra VBV, Fosfaten, FJ og flere andre. 2. del næste mandag, eller Kenneths film om Østrigsk smalspor??

Samtidig blev billederne fra D13´s demontage studeret for at finde frem til placeringen af delene til gearet. Heldigvis fandt vi nogle OK fotos, der kan bruges til genmontagen.

Nyt fra maskinafdelingen #29-08 - 28/7

Efter køreturen ved den store fest for Vildmosen, så måtte Bo konstatere at lejerne på gangtøjet blev varmere end godt er. Drivstængerne blev afmonteret og små rivninger fra spåner, der måske er kommet fra smøredåserne er blevet fjernet. Smøredåserne blev grundig renset. Lars hjalp med at få det hele samlet igen. Jeg fik vasket og malet taget med sølvmaling, så varmen kan holdes lidt ude.(bemærk at jeg er kommet med på et billede…)  På D13 forsøgte Poul, Bjarne, Jan og PerBørge at få det tunge gearskifte på plads i rammen, men uden held. Der skal fjernes 2 mm på hver mellemring. Det var dog efter bogen – det er lettere at fjerne end at lægge på… Villi fik monteret en mikrofonholder til radioen i M12 og tog så af sted sammen med resten af IBK´s gartnerafdeling. Denne aften bestod holdet af Morten, Kenneth, undertegnede og senere stødte Martin også til. Vi fik fjernet det grønne udhæng til lige før Brandhøj, hvor vi velfortjent nød udsigten over den mørke sø, før vi kørte hjem. Ved aftenens slutning havde jeg talt, at 12 medlemmer havde arbejdet flittigt denne aften på Gården.

Nyt fra maskinafdelingen #28-08 - 21/7

Der knokles med at blive færdig med det sidste på Vildmosen, så den er fin i festtøjet til på lørdag. Rigtig mange har de sidste måneder givet den en skalle ud over mandage og lørdage, med Bo og Carsten som primus motor. Så nu bliver det spændende, når resultatet af de sidste 12 års indsats skal vises frem for alverden og det er et stort øjeblik, selv for så gammelt et lokomotiv! Bo og Lars brugte knofedt og Brasso til at pudse kobberrør og haner blanke, så de kan stråle som et Schweizisk lokomotiv i solskinnet på lørdag. Jeg fik sandblæst de færdige pufferplanker og sikkerhedskæderne, samt kulkasselåg; BigRas fik dem malet sammen med banerømmerne, som han havde renset af udenfor. Morten fik fremstillet et fløjtetræk og sat det på. Carsten og Lars fik drejet og monteret fitting rundt omkring og bremsen blev samlet igen. På D13 blev skiftedelene til gearets kardan-træk samlet, så Poul og PerBørge fik svejst det færdige gearskifteled sammen igen, efter montagen af de nye messingforringer. PerBørge fik vendt gearet, så det let kan sættes på rammen. Jan fik malet forhjulene røde og renset hjuldele, så det er klar til samling. Mens fokus denne aften var på Vildmosen, blev Villi færdig med montagen af radioen i M12. Den har dog ikke tonekald; det er blot ”Tænk, Tast og Tal”  Vi håber at Bafd vil få glæde af den nye radio!  Ved aftenens slutning, (der for de sidste vedkommende var noget efter midnat) havde jeg talt, at 10 medlemmer havde arbejdet flittigt denne aften på Gården.

 Nyt fra maskinafdelingen #27-08 - 30/6

Carsten og Lars har nu samlet pufferplanken foran på Vildmosen.Munk fik fremstillet støtter og Carsten svejst dem på. Jeg fik sandblæst kontralod og bremsetandblok. Munk overtog sandblæseren til bremesstangshåndtaget, så Bigras kunne få den malet. Bo er færdig med at montere kobbelstængerne og forleden blev der kørt prøvetur med 6 bars lufttryk. Bjarne, Bo og Ole fik rodet med flere fittings, der lige skal fremstilles her på falderebet. Det nærmer sig rigtig meget! På D13 blev skiftedelene til gearet samlet og Villi og jeg fik rodet videre med radioen i M12. Ved aftenens slutning havde jeg talt, at 13 medlemmer havde rundet Gården.

 

 Nyt fra maskinafdelingen #26-08 - 23/6

Carsten og Lars har nu samlet den svejste pufferplanken foran. Så fik Lars kortet bolte og monteret splitter og smørenipler i pufferklokkerne. Jeg fik sandblæst hele den bagerste pufferplanke. Mogens og jeg fik varmet kæderne op, så vi kunne få sat kroge på – og malet sort rundt omkring på Vildmosen fik han også. Bo kom langt med at montere kobbelstængerne. Det nærmer sig!

 Der har været arbejdet videre på at få skiftet en pakning på SALTAen, men skilles ad ville det stadig ikke trods flere ihærdige forsøg. En ekspert (Klingenberg) har hjulpet en hel del i lørdags, men helt løsnet er det ikke endnu.…Ved aftenens slutning havde jeg talt, at 7 medlemmer havde rundet Gården.

 

Nyt fra maskinafdelingen #25-08 - 16/6

Carsten og Lars er ved at samle delene til pufferplanken foran – Selve pufferen er formet, men mangler svejsning. Sidste mandag fik Rasmus Munk renset baghjul til D13 og BigRas fik det grundmalet denne gang. Per Børge, Bjarne og Poul blev færdige med bagakslen til D13 sidste gang. Snart går vi i gang med forbroen. Per Børge og Jan fik set på M24. Der sidder en remstrammer og rasler irriterende meget. Måske er det løst for en tid. Kenneth havde inviteret til vognklargøring af dampstammen, så Christian og jeg fik rangeret vognene til ham, Carsten og BigRas. Bogierne var hurtigt gennemgået – alle har kuglelejer – men de nye vogne havde behov for efterstramning af møtrikker til gulvet og ved puffertøjet. DA7 fik også lidt klargøring. 2 særtog venter før søndagen plantog. Kenneth fra Bafd dukkede op og forsøgte at få skiftet en pakning på SALTAen, men skilles ad ville det ikke trods flere ihærdige forsøg fra en hel flok. En ekspert forsøges kontaktet…Ved aftenens slutning havde jeg talt, at 10 medlemmer havde rundet Gården.

 

Efter en fornem sæsonstart og herligt vejr, så nærmer sig også færdiggørelsen af Vildmosen og aksel-vendegearet på D13. Der sker altid noget! Et møde holdt mig fra at deltage mandag den 19, men rygterne vil vide at 12 medlemmer mødte frem og flittigt fortsatte med vognklargøring, vendegear og puffertøj. Næste mandag er jeg ligeledes forhindret, så du må se forgæves efter ”Nyt fra Mafd” der også!

 Nyt fra maskinafdelingen #24-08 - 12/05

Carsten er ved at være klar med delene til pufferplanken foran – Lars er blevet færdig med alle pufferstokke og holdt i stedet ferie denne mandag. Jeg fik sandblæst flere pufferklokker og BigRas fik dem malet. Per Børge, Bjarne og Poul fortsatte med at få monteret delene på bagakslen til D13 – og en større flok hjalp til med at få den samlede og nu meget tunge gearkasse ned på gulvet og hen til kranen. Så blev gearet løftet op på et arbejdsbord for montage af udvendige akslernes lejehuse. Det virkede som om der manglede en millimeter fra pakningen og den blev drejet af. Der blev også svejst en bøsning fast og gevind drejet op. Villi fik forsynet en metalmonteringsbox med stik til radioen i M12, der dog denne aften var ude at køre med Claus Willems og tilsynsførende. De skulle ud til kontrolbesøg af overkørselsanlægget. Ole og Christian fik prøvestartet M23 og M24. M23 har vist slidte batterier.Ved aftenens slutning havde jeg talt, at 11 medlemmer havde rundet Gården.

 

 Damp a´ :   05/05:

Denne aften i Damp a´ gik med kaffe og snak.

Nyt fra maskinafdelingen #23-08 - 05/05

Carsten har fået monteret pufferplanken med klokker bag på Vildmosen og påbegyndt den til foran – Lars og Bo fik slået gevind på den næste pufferstok og Lars er i gang med den 3.die. Jan fik renset og malet endnu et hjul;  Per Børge og Poul fortsatte med at få monteret lejer og "klohjul" på aksel-vendegearet til D13 – næsten færdige, så interessen var stor og Bjarne, Jan m.fl. hjalp til med det sidste. Der manglede dog stadig at blive filet et par 10-ende dele, så mandagen efter Pinsen skulle blive dagen hvor dette delprojekt kan meldes klart. Kenneths vognklargøringshold bestod denne aften af Kenneth… Der mangler lige et par enheder endnu.  Christian slog græsset ved vognhallen og jeg gjorde PC og video i "dukketeateret" klar til sæsonen.Villi så på montagen af stik til radioen i M12 og fik samlet betjeningspanelet, så Bafd kan køre igen. Jan og Bjarne fik set på en defekt doseringspumpe og kontraventilen på vandbehandlingsanlægget. ved aftenens slutning havde jeg talt, at 11 medlemmer havde rundet Gården.  

   

Damp a´ :   05/05:

Denne aften i Damp a´ havde ingen billeder med, men Bjarne fortalte om vores arrangement for Kræftramte Børn. Det var gået rigtig godt og de havde samtidig fået en tur med hestevogn og mange ture rundt på Brandhøjbanen. Senere var de med fly – det kom i Lorry...

Nyt fra maskinafdelingen #22-08 - 28/4

Carsten har fået boret flere monteringshuller i pufferplanken bag på Vildmosen– Lars og Bo fik slået gevind på den første pufferstok. Per Børge og Poul fortsatte med at få monteret lejer og klohjul på aksel-vendegear til D13 – Ole Og Per fik drejet en mellemring til samme. Hele sættet kan snart monteres i huset igen. Lørdag blev M12 færdiggjort af Lars og Bjarne og er meldt klar til drift igen. Radiomontagen er dog ikke afsluttet, bl.a. fordi jeg, sammen med Mogens var med på Kenneths vognklargøringshold. Vi fik kørt 411, 3907 og 210 igennem. Sidstnævnte havde et lejehus med en knækket underpart, som vi fik skiftet. Villi ser på stik til radioerne. Jan og Bjarne fik set på en defekt doseringspumpe på vandbehandlingsanlægget. Vi fik besøg af både Klingenberg og Per Møller, så ved aftenens slutning havde jeg talt, at 13 medlemmer havde rundet Gården.

 

Nyt fra maskinafdelingen #21-08 - 21/4

Bo fik monteret askevanding på fyrboxen. Smøreapparatet kom af igen for lidt justering. Carsten har fået påsat monteringspladen til pufferplanken bag på Vildmosen– Lars gik i gang med at dreje en ny pufferstok. Per Børge og Poul fik monteret lejer og "klohjul" på aksel-vendegear til D13 – med noget besvær. De hærdede tandhjul kom retur, så arbejdet med montagen af M12´s tandhjul kunne gentages – med større held end sidst. Bjarne knoklede under M12; Carsten og Bo monterede legende let det lille drivtandhjul efter en let opvarmning. Jeg befandt mig igen oven over – inde i M12 fortsat i færd med at montere radio. Kenneth og BigRas gik til hånde ved de mange småprojekter, der foregik denne aften.  Christian dukkede op og havde mod på at være med igen og komme på lørdag. Ved aftenens slutning havde jeg talt, at 10 medlemmer havde rundet Gården.

Nyt fra maskinafdelingen #20-08 - 14/4

Bo fik sammen med Ole udført det sidste på fløjten, så den blev monteret på Vildmosen tidligere på dagen – burde man egentlig ikke holde et ”fløjtegilde”? Smøreapparatet er også kommet på plads. Carsten og BigRas fik boret huller bag på Vildmosen til pufferplanken – med en magnetboremaskine. Jeg havde ikke set en sådan før, men rigtig smart. Jan og Per Børge fortsatte med hjulene til D13. BigRas fik frisk grunder og kunne derfor male de rensede forhjul til D13. Arbejdet med M12´s tandhjul var nærmest færdiggjort, og så ikke alligevel. Tænderne skal hærdes, så af med tandhjulene igen. Bjarne knoklede under M12; Carsten og Bo, samt BigRas knoklede med aftrækkeren og varme for at få det lille tandhjul af igen. Det sad godt fast!. Jeg befandt mig oven over – inde i M12 fortsat i færd med at montere radio. Ved aftenens slutning havde jeg talt, at 8 medlemmer havde rundet Gården.

     

Damp a´ :   14/4:

Denne aften i Damp a´ havde Per Børge en af de gamle roebane-film med (”den forsvundne”) Det er en væsentlig dokumentar, desværre uden lyd og med manglende styr på lyset… Det gør den dog meget autentisk. Hyggeligt som altid.

Nyt fra maskinafdelingen #19-08 - 7/4

Bo fik arbejdet på Vildmosen tidligere på dagen og sammen med Lars blev arbejdet med M12´s tandhjul færdiggjort, så sidst på aftenen kunne Bjarne, BigRas og Lars monteret de fleste dele på M12. Der skulle kun bruges en ”lille fin” justerhammer – efter lydende at dømme. Jeg befandt mig oven over – inde i M12 i færd med at montere radio. Det vekslede lidt, hvilken type der skal monteres, for Villi kom og meldt 5 AP-radioer brugbare. De mangler dog opkaldskode – indtil videre. Han har desuden fremskaffet et diagram på Stornoen, der pt. ikke funker. BigRas fik frisk grunder og kunne derfor male forbro-delene til D13 efter at have renset dem grundigt. Jan fik ”forårsrenset” fælgene på det røde lyn (D13) – med den grove børste. Med hjulene monteret bliver det lettere at sikre at de overskårne dele kan sættes rigtigt sammen igen. Poul medbragt sit ”hjemmearbejde” – der blev UG godkendt. Akselen til D13 har fået tilpasset noterne til kloen på den ene side og Poul fortsatte med at slibe til specialtilpasningen af den anden klo. Carsten fik bl.a. grundet et vindue og forberedt montagen af radioen til Vildmosen. Mogens, en handlingens mand. Til Generalforsamlingen foreslog han håndtag på vognene og er nu gået i gang med seriefremstilling af disse. Godt initiativ! Ved aftenens slutning havde jeg talt, at 10 medlemmer havde rundet Gården.  

     

Damp a´ :   7/4:

Denne aften i Damp a´ havde BigRas en stribe billeder fra Aalholm med, dengang der stadig blev kørt og 6 år efter – temmelig rustent og overgroet. Vi havde arbejdet til sent, så mere blev der ikke stund til, men alligevel: Hyggeligt som altid.

Nyt fra maskinafdelingen #18-08 - 31/3

Ole og Bo fik arbejdet på Vildmosen; Ole har fremstillet en flot messing-”vase” til bunden af fløjten. Bjarne og Lars fik arbejdet med M12´s tandhjul og Lars fik fremstillet en borelære. Den skal anvendes, når tandhjulene kommer hjem fra overskæring. Carsten ferierede fortjent; men ingen grunder og måske derfor fik jeg ikke brugt sandblæsekabinen… BigRas måtte også nøjes med at have sort på penselen og fik malet forskellige dele. Kenneth og jeg gik i gang med at montere radio i M12 og fik monteret antennen, samt filet i monteringspladen til instrumentpanelet, så det lettere kan komme fri. Villi gik i gang med at checke radioen, der kan modtage, men desværre ikke kan sende. Forsøger nu en rep. men savner et diagram. Jan og Per Børge fik monteret de rødmalede afstiver-jern på D13 og set på, hvordan de overskårne dele kan sættes rigtigt sammen igen. Ved aftenens slutning havde jeg talt, at 10 medlemmer havde rundet Gården.

Billeder fra både d. 24 marts og d. 03. april. Vildmosen og arbejdet med kæder og tandhjul på M12.

   

 Damp a´ :   31/3:

Denne aften i Damp a´ havde BigRas en lækker film med om en 911 mm smalsporet, italiensk bygget bane med både motor og damp fra Eritrea. Det er altid godt at kende et par rejsemål, hvis millionen en dag skulle sidde løst i lommen. Hyggeligt som altid.

Nyt fra maskinafdelingen #10-08 - 24/3

På denne sidste fridag i påsken, med sneen faldende udenfor, så blev der alligevel arbejdet på værkstederne. På Vildmosen fik Carsten arbejdet på endnu et dæksel til kulkasserne, Bjarne gik lidt rundt og holdt påske J Lars blev færdig med at bore/ dreje de nye tandhjul til rette dimension, så nu kan de sendes til skæring ude i byen. Jeg fik brugt sandblæsekabinen igen til et par D13-dele. BigRas stod igen klar med både grunder og sort på penselen og fik malet forskellige dele indtil vi løb tør for grunder. Jan fik bl.a. malet afstiver-jernene til D13 2. gang. Ved aftenens slutning havde jeg talt, at 7 medlemmer havde rundet Gården.

 Damp a´ :   24/3:

Denne aften i Damp a´ gik med at vise filmen, der blev optaget af DR-fotografer i 2004 og billederne fra vores Lollandstur i 2006.

Nyt fra maskinafdelingen #9-08 - 17/3

Denne aften blev der arbejdet på 4 enheder samtidigt, nemlig Vildmosen og D13, men denne aften også M12 og C1. Bjarne gik i gang med at skille de meget slidte tandhjul og kæder på M12. Det fik han ikke olie på fingrene af! – tænderne er helt væk. Lars er gået i gang med at bore/ dreje de nye tandhjul til rette dimension. Jeg fik denne aften ikke brugt sandblæsekabinen, men assisteret Kenneth i reparation af taget på C1. Ud for hvert spær skulle pappet åbnes, hul bores i metalkanten og en stor skrue fæstne yderst bræt igen. Det krævede en masse skruetvinger og et skarpt bor. Opgaven blev sluttet af med at tjære hullerne til igen, holdt på plads af skruetvinger. Køreklar til særtog på søndag!. BigRas stod igen klar med både grunder og sort på penselen og fik malet mange forskellige dele. Jan, Per Børge og Carsten fik svejset afstiver-jernene til D13, som Jan havde skåret til i lørdags. De er nu sat sammen og grundmalet, så de snart kan blive monteret. Så blev det næste store skridt taget, da forbroen blev skåret over af båndsaven. Det tog ikke ret lang tid, men snittet blev fint. Bo fik samlet den færdige ringblæser, er i gang med vandingen og smørerør. Sidst på aftenen skulle den ”kage”, der var bagt ved 250 grader samles med ”isen” Carsten og Lars skulle presse messingforinger til Vildmosens forreste puffertøj. BigRas og jeg indgik som løbedrenge med henholdsvis den kolde messingforring fra fryseren og den varme pufferklokke fra ovnen i Damp `a over til pressen. Det passede perfekt! Ved aftenens slutning havde jeg talt, at 10 medlemmer havde rundet Gården. Der er højt tempo på produktionen!

   

Billeder, klik for større format:
1: Bjarne og M12, 2: Ringblæser i Vildmosen, 3: Kenneth og C1, 4: Per, Jan, Carsten og understellet til D13, 5: Per, Jan og D13s forbro i koldsaven, 6: D13s forbro tilpasses vores sporvidde.

 Damp a´ :   17/3:

Denne aften i Damp a´ gik med at vise et par af de gamle film fra klubben til Lars. Bl.a. fra vores Feldbahner-treffe i 2002. Det blev noget sent fordi vi havde arbejdet længe. Endnu en hyggelig afslutning på en flittig aften. (jeg skrev det samme om sidste aften, vi så endnu en film fra gamle dage og kom endnu senere hjem :-) 

Nyt fra maskinafdelingen #8-08 - 10/3

Et større team fortsatte arbejderne med Vildmosen og D13 denne aften. Bjarne har fået sandkassen næsten monteret færdig. Carsten fik klippet og monteret topplader ved kulkasserne m.m. Lars fik repareret Peddersen fræseren, så den ikke længere ”dropper” skæret og drejede så videre på messingforinger til Vildmosens puffertøj. Jeg fik endnu en aften brugt sandblæsekabinen, denne aften gik igen til rensning af D13-dele. BigRas stod igen klar med grunder og sort på penselen og fik malet mange dele. Jan, Per Børge og jeg fik ryddet D13 understellet, så afstiver-jernene kan blive tilpasset og monteret. Jan har fået dem sandblæst. Poul meldte afbud, men arbejder videre med tilpasningen af aksel og noter. Mogens og Bjarne fik også fremstillet rørholdere til sandingsrøret. Mikkel kom forbi og gav en svejsning. Villi fortsatte på radio-projektet for at se om flere dårlige AP-radioer kan blive til en god. Kenneth gik i gang med at reparere taget på C1, hvor yderste planke har løsnet sig. I første omgang er der sat mange skruetvinger på til at trykke ned mod spærrerne. Ved aftenens slutning havde jeg talt, at 12 medlemmer havde rundet gården.

Damp a´ :   10/3:

Denne aften i Damp a´ gik med at vise et par af de gamle film fra klubben til Lars. Bl.a. fra vores Feldbahner-treffe i 2002. Det blev noget sent fordi vi havde arbejdet længe. Endnu en hyggelig afslutning på en flittig aften.

 Nyt fra maskinafdelingen #7-08 - 3/3

Et større team fortsatte arbejderne med Vildmosen denne aften. Sandkassen er næsten monteret færdig. Ringblæseren er formet og påsat flangen, men mangler endnu hullerne. Til det har Ole fremstillet de fineste dyser i messing (A). Man så også, at Mogens har færdiggjort og malet holdere og fodplader (B). Carsten fik monteret og malet håndtag m.m. Lars drejede messingforinger til Vildmosens puffertøj (C). Jeg fik endnu en aften brugt sandblæsekabinen, denne aften gik igen til rensning af D13-dele. BigRas stod klar med grunder og sort på penselen og fik malet mange dele (B). Per Børge, Poul og senere Lars fik fræset foraksel-blokken fra D13 på fjeder-trædefladen, således at der er fast reference til genmontagen, når blokken bliver ”krympet” til 700mm.(D). Villi fortsatte på radio-projektet; vi fik bl.a. testet mikrofoner. Ved aftenens slutning havde jeg talt, at 9 medlemmer havde rundet Gården.

              
Redaktørens billeder fra d. 3.3. A-D.      Klik på dem for større format !!!

01.03 En veloverstået Generalforsamling.

En fornøjelse at byde velkommen til en ny aktiv i maskinafdelingen: Det er Lars, der i det daglige arbejder som værktøjsmager. Jeg mangler lige de personlige detaljer som alder, skonummer og efternavn – men det må komme. Lars har været forbi et par lørdage og kom nu også på en mandag, hvor der var stor flid på værkstederne.

Nyt fra maskinafdelingen #6-08 - 18/2

Et større team puslede med Vildmosen denne aften. Bo har udskrevet personlige arbejdslister for enkeltprojekterne, der skal færdiggøres for at få damp under kedlen. Der blev derfor både drejet, skruet og malet. Sandkassen er ved at blive klargjort til montage af Bjarne, der straks hev Lars med i det arbejde. Ringblæseren er formet og påsat flangen, men mangler endnu hullerne.  Jeg fik endnu en aften brugt sandblæsekabinen, denne aften til rensning af D13-dele, men også en fodplade fra Vildmosen, som Mogens fik skilt fra den bøjede holder. BigRas stod klar med grunder på penselen og fik malet alle de rengjorte dele. Per Børge fik demonteret skiftearmene fra D13-gearets anden ½-del for at der ikke skal komme sand ind under ”rengøringen”. Poul og Torben tog akselen fra D13 med hjem til Pouls værksted for at udføre lidt præcisionsarbejde på en kendt maskine – og forsætter med det hjemme næste mandag. Jan stod for at få forakselen til D13 frem, så opgaven med at skrumpe den til 700mm kan komme i gang. Villi fortsatte på radio-projektet og fik besigtiget Vildmosen for placering af radioen og klargøring af mikrofoner. Ved aftenens slutning havde jeg talt, at 14 medlemmer havde rundet Gården.

Damp a´ :   18/2:

Denne aften i Damp a´ ved jeg ikke, hvad som hændte for jeg skulle op kl. 5 for at drage til Paris – ikke ferie...med venlig hilsen Redacteuren

Nyt fra maskinafdelingen #5-08 - 11/2

Vildmosen har nu fået monteret vinduesrammer og sidekasserne er fastgjort forsvarligt. Bjarne har fremstillet nogle flotte rørflanger til ringblæseren. Jeg fik brugt sandblæsekabinen hele denne aften til rensning af D13´s aksel-vendegears yderside. En ½-del blev nået.  Poul og Per Børge fik monteret nye lejer på akselen og Torben fortsatte med fremstillingen af styrenoterne, der sidder på aksel og passer ind i klo-koblingen. Hver del bliver tilpasset og nummereret til hver enkel fræsning i akselen. Villi fortsatte på radio-projektet og fik besigtiget Vildmosen for placering af radioen. Ved aftenens slutning havde 8 medlemmer rundet Gården.

 Nyt fra maskinafdelingen  #4-08 - 4/2

Lørdagen havde været store samledag, hvor sidekasser og kahytten blev monteret. Nu ligner Vildmosen et køreklart fut-tog, men der mangler stadig resten. Sandblæsekabinen blev også installeret i lørdags og kom straks i arbejde: Jeg fik legende let sandblæst 15 dele denne aften – til både Vildmosen og D13, som Carsten fik grundet straks efter.  Per Børge og Bjarne ledte efter stumper og Villi fortsatte på radio-projektet. På aksel-vendegearet blev skiftearmene løsnet og Torben gik i gang med fremstillingen af styrenoterne, der sidder på aksel og passer ind i klo-koblingen. Ved aftenens slutning havde 7 medlemmer rundet Gården.

Nyt fra maskinafdelingen  #3-08 - 28/1

På vendegearet blev flere dele hevet over fra remisen, bl.a. aksel og kronhjul. Lejeskåle blev taget ud og der blev set på næste opgave, nemlig fremstillingen af styrenoterne, der sidder på aksel og passer ind i klokoblingen.  Behovet for en sandblæse-kabine er blevet hørt og kassereren har besøgt firmaet, der sælger sådanne. Den skulle komme i denne uge! Ros til den Hurtigtarbejdende bestyrelse. Arbejde på D13 sidedør fortsatte, 2 lus anbragt og tilpasset, fodplade monteret. Der blev set på de næste dele, der skal behandles for at kunne komme i gang med D13´s undervogn. Mogens fik malet taget til Vildmosen en sidste gang, samt malet gulvpladen hvor kasserne skal stå. Lørdagen forventes at blive første store samledag, hvor sidekasser og kahytten kan monteres. Ved aftenens slutning havde 13 medlemmer rundet Gården.

Nyt fra maskinafdelingen  #2-08 - 21/1

Torben blev færdig med pakninger til gearet og sammen med Bjarne fik vi set på styrearmene. Færdiggørelsen af vendegearet tegner således lysere end længe og hyggeligt var det også! Jeg fik skilt gear-skifteforlængerens kardan-led – godt rusten. Behovet for en sandblæse-kabine har jo meldt sig. Jan har fundet et par forslag til bestyrelsen. Arbejde på D13 sidedør fortsatte, tag og sider blev slebet over.  Mogens fik malet taget til Vildmosen, Bo fik lavet flere stafferinger. Vildmosen er snart på vej ud af sporet. Jeg tror ikke engang jeg har fået det hele med, hvad der blev udført denne aften… men ved aftenens slutning havde 14 medlemmer rundet Gården. Året starter godt!

Nyt fra maskinafdelingen  #2-08 - 14/1

D13 blev helt glad denne aften, da Poul og Torben igen dukkede op, trods alle deres andre projekter med bygning af fly og kanoner. Færdiggørelsen af vendegearet tegner således lysere end længe og hyggeligt var det også! Jeg gik derfor også i gang med renovering af gearskifte-dele fra kassen med rustne dele. Behovet for en sandblæse-kabine melder sig. (Jan undersøger) Arbejde på sidedør fortsatte og til slut fik den også GOrii-grunding denne aften.  Et større sjak gik i gang med at nitte taget til Vildmosen, der blev færdigt denne aften. Vildmosen er snart på vej ud af sporet. Ved aftenens slutning havde 12 medlemmer rundet Gården. Året starter godt!

Nyt fra maskinafdelingen  #37-07 -10/12

Da D13 nu har sidelister på hele vejen rundt, så er den blevet GOrii-grundet. Arbejde på sidedør og bænkene fortsat. AV-genstart i vognhallen udført; 1 pc er dog ikke villig til at starte mere; erstatning på vej… Ved aftenens slutning havde 6 medlemmer rundet Gården.

Nyt fra maskinafdelingen  #36-07 - 26/11

Arbejdet på Vildmosen foregik denne aften ikke i remisen, men beslag blev tunet til lågene på kulkasserne.  D13 har nu sidelister på hele vejen rundt – holder man rejsegilde for en tog? Arbejde på sidedør og bænkene påbegyndt. Villi fik en radio til at fungere i prøvestanden – incl. mikrofonen. AV-check i vognhallen udført og togførervognene checket. Ved aftenens slutning havde 8 medlemmer rundet Gården.